Hopp til innhold

REC har et hemmelig kort på hånden

Selv om bedriften REC i Porsgrunn fikk 50 dager på å gå med overskudd, hadde ledelsen sammen med fagforeningsledelsen et lurt smil om munnen i dag. Bak stengte dører jobbes det iherdig med en bedriftshemmelighet som kan være revolusjonerende.

0,18mm

Det grå er en wafer-plate. Wafere brukes i solcellepanel og er bare 18 mm tykke

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

De ansatte i Porsgrunn har jobbet knallhardt for å redusere produksjonskostnadene i fabrikken. I 2011 effektiviserte REC Porsgrunn produksjonen per enhet med 40 prosent.

Andre Knüppel

Andre Knüppel, direktør i REC Porsgrunn, håper å kunne smile i begynnelsen av april også

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

I tillegg ble wafere videreutviklet og ble enda mer effektive.

Likevel må REC i Porsgrunn gå med overskudd inne 31. mars i år. Hvis ikke legger styret i REC ned bedriften.


– Vi har en teknologisk nyvinning som kan gjøre bedriften lønnsom. For oss er den veldig revolusjonerende. Det å lage mer effektive wafere på en mer effektiv måte, er ganske revolusjonerende, sier Andre Knüppel, direktør i REC Porsgrunn.

Prisen gikk 4,4 prosent

– Det gjør at vi kan bli mer kostnadseffektive. Jeg kan ikke si noen tall, men det er ganske signifikante forbedringer for oss, sier Knüppel.

Men prisen på waferne må øke med 20–25 prosent på verdensmarkedet for at bedriften skal overleve. Nå har market gått opp siden nyttår, og forrige uke gikk prisen opp med 4,4 prosent.

– Jeg har fortsatt tro på at det går å få bedriften lønnsom i løpet av året, sier Knüppel.

Hans Ødegård

Hans Ødegård, hovedtillitsvalgt i REC Porsgrunn tror det er fullt mulig å få bedriften til å gå med overskudd

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Hovedtillitsvalgt ved bedriften Hans Ødegård er imponert over den innsatsen de ansatte har gjort det siste året. Hele tiden har det vært gjort effektiviseringstiltak.

– Og får vi til den teknologiske nyvinningen, vil det være et stort skritt videre, og det vil helt klart hjelpe oss, sier Hans Ødegård, hovedtillitsvalgt, REC Porsgrunn.

52 dager igjen

Det som gjenstår nå er å få industrialisert det nye produktet. Det vil si å kunne masseprodusere det i fabrikken i Porsgrunn. Ledelsen er ikke sikker på når de vil klare det.

– Men det må gå fort. Det er det ingen tvil om, sier Andre Knüppel, direktør i REC Porsgrunn.

– Vi har fortsatt tillit fra styret til å drive bedriften videre til tross for at vi har gått med underskudd i hele 2011. Det finnes en tillit til at vi kan lykkes med dette, sier Knüppel.

– De ansatte er spente på hva som skjer. Mange har måttet sluttet og flere er ute i permitteringer, sier Hans Ødegård, hovedtillitsvalgt, REC Porsgrunn.

Solceller vokser inn i himmelen

For noen år siden trodde alle at solcelleindustrien skulle vokse inn i himmelen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK