Hopp til innhold

– Når jeg går gjennom de tomme fabrikklokalene kjenner jeg tårene presse på

Nå pakker Rec-ingeniør Annett Kildal (42) sammen og søker lykken i offshorebransjen på Vestlandet. Igjen i Glomfjord sitter datteren Lotte Åbotsvik (16).

Anett Kildal, ingeniør på Rec i Glomfjord

VENTER PÅ TÅRENE: I går kom beskjeden om at den formelle prosessen med å avvikle all virksomhet i Rec i Norge er i gang. – Ennå er det ingen tårer, men de kommer nok, sier Annett Kildal, som gjennom 15 år har vært med å bygge opp bedriften.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det blir trist når hun drar. Men samtidig er det godt å se at hun ikke lar seg knekke, sier den 16-årige datteren, som skal fullføre skolegangen i Glomfjord.

Det går mot slutten for solcelleventyret i Glomfjord. I går ble det kjent at REC har satt i gang den formelle prosessen med å legge ned all virksomhet i Norge. I går la sollcellegiganten fra nok et svakt kvartalsresultatet.

Lottes framtidsplaner lå i Glomfjord, men ikke nå lenger.

– Målet mitt var å få meg en jobb i industriparken. Nå snakker alle vennene mine om flytting. Alt rives opp med rota, sier Lotte Åbotsvik til NRK.no.

200 mista jobben i høst

For industristedet Glomfjord var det nok en beskjed i en lang rekke med dårlige nyheter. I fjor høst mistet 200 jobben da Rec la ned en av to fabrikker på tettstedet. For en måned siden ble den andre fabrikken rammet av permitteringer.

Annett Kildal var blant de aller første ingeniørene som ble ansatt da Rec-eventyret startet i den tradisjonsrike industrikommunen i Salten for 15 år siden.

– Det er vemodig og trist. Når jeg går gjennom de dryppstille industrilokalene hvor det tidlgiere var liv og røre kjenner jeg tårene presse på. REc har vært en trygg og god arbeidsplass inntil i høst, sier Kildal.

600 kan miste jobben

Det har gått fra ukuelig optimisme til håpløshet for REC sine ansatte i Norge. Fabrikkene i Glomfjord, Narvik og Herøya i Telemark skulle forsyne Norge med solceller. Men de siste par årene har de norske fabrikkene tapt i konkurransen med lavkostnadsland, spesielt Kina.

I Narvik mistet 170 personer jobben da Rec la ned. For Meløy kommune er nedleggelsen en katastrofe. Den rammer sju andre bedrifter, og totalt 600 kan miste jobben.

Føler seg lurt

– Det ser ut som dette har vært planene en god stund, sier Anett Kildal, som føler seg lurt av toppledelsen i industrigiganten.

For det er ikke et lite beløp med offentlige midler som har gått til å bygge opp Rec-fabrikker i Singapore samtidig som solcellegiganten gradvis har bygget ned i Norge.

– Det var et eventyr, rene paradiset. Vi ble spådd ei trygg framtid dersom vi sto på for Rec. Nå er eventyret slutt.

Og akkurat det er vanskelig å fatte for de 600 arbeidstakerne i den lille bygda som nå blir rammet.

– Vi har etablert oss her, med familier, hus og hjem. Hele vennekretsen bor her. Alt vi har er her i Glomfjord. Nå må vi ut av kommunen og fylket for å finne ny jobb, sier Kildal.

Mandag pakker hun kofferten og flytter til ny jobb i Bergen. Datteren på 16 og broren hennes blir igjen for å fullføre skolegangen.

– Det vil svi økonomisk med dobbel husleie. Men det skal gå.

Samfunnet lammet

Annett Kildal og Meløy-ordfører Per Swensen

DELER FORTVILELSEN: – Hjertet gjorde et hopp da jeg fikk nyheten, sier Meløy-ordfører Per Swensen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Det har tatt litt tid å komme ovenpå og søke ny jobb på en annen kant av landet.

– Først ble jeg deprimert. Jeg satt hjemme og syntes synd i meg selv og alle omkring med som ble rammet.

Uansett om hun gikk på kafe, i butikken eller hos frisøren snakket alle om krisa i Rec.

– Men man må bare ta seg sammen og komme seg opp igjen. Det er en prosess man må igjennom. Man er litt lei seg og bitter. Heldigvis er vi mennesker laget slik at det går bra, sier hun.

Tøffe tider

I dag har kommunestyret i Meløy Meløy sendt inn søknad om 100 millioner kroner i omstillingsmidler til å utvikle næringa lokalt.

Om det holder for å berge flere hundre arbeidsplasser tviler Kildal på.

– Det kommer til å bli tøft for dem som blir igjen. Det vil gå ut over butikker, hotellet og alle som driver næringsvirksomhet. Nå forsvinner både folk og innleid arbeidskraft. Men jeg håper de greier å få til noe nytt.

Men håpet stikker ikke så dypt at hun vil råde datteren lotte til å satse på ei framtid i Glomfjord.

– Nei dessverre, sier Annett Kildal.