Hopp til innhold

Jarle Andhøy hedres med pris

Andhøy får På Kanten-prisen for å ha utviklet sin egen livsfilosofi, og for å utforde seg selv, samfunnet og omgivelsene.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy er vinneren av årets På kanten-pris i Kragerø.

Foto: Arne Raanaas / NRK

På Kanten-prisen tildeles en person hvert år som gjennom ord eller gjerninger har gitt nye perspektiver på menneskelivet, heter det i statuttene til prisen. Prisen deles ut på Filosofifestivalen i Kragerø fredag 3. juni.

Prisen er et kunstverk signert Katja Cecilie Ræder Aarflot, samt et enkelt diplom, og i år har juryen valgt å dele ut prisen til Berserk-kaptein Jarle Andhøy.

Seilbåten Berserk og mannskapet på tre forsvant i mars, og det er senere funnet en nødflåte som tilhørte båten. Ekspedisjonssjef Andhøy har fått mye kritikk i ettertid fordi de ikke hadde de nødvendige tillatelsene til å reise til Antarktis.

– Brukte verden som arena

Jørgen Haave er priskomiteens leder. Han sier Andhøy får prisen blant annet for hans evner til å realisere seg.

– Etter en ungdomstid i nølende opprør mot A4-tilværelsen, fant Jarle Andhøy sin mulighet til å realisere seg da han begynte å seile. Med ”born free” i seilet, og en svær hai-kjeft malt i baugen av båten ”Berserk” har han brukt seiling som middel i et anarkistisk ungdomsopprør. Seilbåten gav ham muligheten til å bruke verden som en arena for å realisere sine drømmer, har han sagt. Det er den iboende samfunnskritikken som ligger i dette, vi i komiteen særlig har lagt merke til.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark