Hopp til innhold

Trekker tilbake 74 EU-godkjenninger

Statens vegvesen trekker tilbake EU-godkjenningen av 74 kjøretøy i Telemark, og ett bilverksted har mistet retten til å utføre periodiske kontroller i fremtiden.

Illustrasjonsfoto EU-kontroll

74 bileiere i Telemark får trukket tilbake EU-godkjenningen, etter at tilsynseksjonen ved Statens vegvesen Region sør mener å ha avdekket at bilene ikke har vært innom et godkjent kontrollorgan. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Knut Fjeldstad/NTB / Scanpix

Det er tilsynseksjonen ved Statens vegvesen Region sør som har avdekket at ett bilverksted i Telemark har EU-godkjent 74 kjøretøy uten å kontrollere dem.

– Vi har funnet ut at det er 74 biler som er blitt EU-godkjent uten å ha vært innom et godkjent kontrollorgan for EU-kontroll, sier leder for tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region sør Sigve Austenå til NRK.no.

Ifølge Austenå har det foregått ved at biler har vært innom et verksted som har ordnet EU-kontrollen.

– De har da sendt melding til andre bilverksteder som har denne kontrollgodkjenningen som da har lagt inn disse bilene, uten å ha hatt de inne til kontroll, sier Austenå.

Mangler utstyr

Austenå kan ikke si noe om kvaliteten på kontrollen som er utført av det aktuelle verkstedet.

– Kontrollnivået kan vi ikke si noe om, men det vi vet er at de ikke har utstyr for å kontrollere bremsene, som er en kjempeviktig del av EU-kontrollen, ikke minst med tanke på trafikksikkerheten på bilene, sier han.

I mars ble en bilmekaniker fra Nordfjord i Sogn og Fjordane politianmeldt for å ha utført fiktive EU-kontroller på åtte biler, men Austenå sier til NRK.no at det er første gang at dette har blitt avslørt i så stort omfang.

Får ny frist

De 74 bileierne som nå får trukket tilbake sin godkjente EU-kontroll, vil få melding om dette, og får nå en frist ut august til å gjennomføre en ny EU-kontroll.

Statens vegvesen ser svært alvorlig på det som har skjedd.

– EU-kontrollen er en viktig bit i forhold til den tekniske standarden på bilene, ikke minst med tanke på trafikksikkerhet og bremser. Når EU-kontrollen ikke utføres som den skal, ser vi svært alvorlig på det, sier Austenå.

Eieren av bilverkstedet i Telemark har påklaget avgjørelsen om å trekke godkjenningen tilbake.