Hopp til innhold

– Tilstanden er god på Herøya

Fabrikksjef Per Knudsen ved Yara på Herøya i Porsgrunn sier at en stor gjødselseksplosjon som den i Texas, ikke kan skje her.

Ammoniakktanken på Herøya

Ammoniakktanken på Herøya i Porsgrunn har en kapasitet på inntil 60.000 m3 nedkjølt, flytende ammoniakk.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Flere mennesker er omkommet og flere hundre kan være skadd etter en eksplosjon i en gjødselfabrikk i den amerikanske delstaten Texas.

– Vil se hvordan det står til hos oss

– Det er sjokkerende å høre slike nyheter, og det er klart at som fabrikksjef vil jeg umiddelbart vende øynene innover og se hvordan tilstanden er hos oss, sier Knudsen.

Per Knudsen, fabrikksjef Yara

Fabrikksjef Per Knudsen ved Yara i Porsgrunn.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fabrikken West Fertilizer ligger i den lille byen West utenfor Waco i Texas. Byen har 2800 innbyggere.

En stor røyksøyle steg opp fra anlegget, og bygninger i flere kvartaler rundt fabrikken i West ble ødelagt. Flere steder i disse områdene begynte å brenne.

Sheriff Parnell McNamara sier til BBC at han aldri har sett noe lignende, og at det ser ut som en krigssone.

– Kan ikke eksplodere slik

– Tilstanden hos oss er god. Jeg kjenner ikke detaljene i eksplosjonen i Texas, men jeg vet at våre produkter er av en slik type som ikke kan eksplodere i et slikt omfang, sier Knudsen.

Det er en ammoniaktank på fabrikken i Texas, og det er en stor tank også på Herøya. Herøyatanken har en kapasitet på inntil 60.000 m3 nedkjølt, flytende ammoniakk. Tanken er over 30 år gammel, og i 2008 lagde NRK sak på at tanken ikke var inspisert innvendig på 28 år.

Men forholdene i Texas og på Herøya kan ikke sammenlignes, sier Knudsen.

– Slik jeg kan se nå, med den svært begrensede informasjonen jeg har, er ikke dette et scenario som er mulig skal skje på Herøya.

– Må informere og trygge

– Vi har en systematisk trening av våre ansatte. Vi har også et program for produktovervåkning, som sikrer at vi bare lager produkter som ikke eksploderer. Vi har laboratorier der vi tester alle våre produkter for eksplosjonsfare, sier Knudsen.

Det bor over 30.000 mennesker innenfor en radius på fem kilometers avstand fra industriparken på Herøya i Porsgrunn. Det store katastrofescenariet i området er at ammoniakktanken en dag sprekker. Temperatur og vindretning vil da være avgjørende for hvem som overlever.

– Vi ønsker ikke at de som bor rundt oss skal bli nervøse og engstelige. Men når slike episoder skjer, så skjønner jeg jo at det vil påvirke følelsene. Det skulle bare mangle, sier Knudsen.

– Vår oppgave er å informere så godt vi kan, og sikre at vi har kontroll på anlegget vårt.

Ammoniakktanken på innsiden

Innsiden av Yaras ammoniakktank på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Petter Melsom / NRK