Hopp til innhold

Varsler mer lyn i fremtiden

Lynnedslag kan bli langt mer vanlig her i landet i årene som kommer. Klimaendringer med mer regn og høyere temperaturer fører nemlig til mer urolig vær – og dermed også flere lynnedslag.

Lynnedslag

(Illustrasjonsbilde) Dette kan du komme til å se mye mer av i årene som kommer.

Foto: Geir Roald Røstenskar

Klimaendringene kan føre til opp imot en dobling av lynnedslag i fremtiden.

Ifølge meteorolog Morten Køltzow kan vi sannsynligvis forvente oss mye mer lyn og torden i årene som kommer. Årsaken er trolig endringen i klimaet.

Varmere temperaturer

Morten Køltzow

Morten Køltzow sier vi også kan komme til å se en økning i nedbørsmengden.

Foto: met.no

– I Norge under ett så er det mest sannsynlige at temperaturen vil øke mellom to til fire grader. Og også en økning i nedbørsmengden på mellom 5 og 30 prosent. Sånn sett så er det naturlig å koble det til mer lyn og torden.

På bakgrunn av tall fra SINTEF har Køltzow gjort beregninger frem til år 2050. De viser at det kan bli en ganske stor økning i antall nedslag av lyn over hele landet.

– Her er det ganske stor usikkerhet i estimatene, men det beste vi har sånn foreløpig på landsbasis er en cirka 25 prosent økning på landsbasis i antall lynnedslag.

– Men igjen er det en del usikkerhet, så det kan variere fra nesten ingen økning til opp imot 50 prosent økning. Denne økningen er på antall lynnedslag. Og vi vet ikke hvorvidt hvert tordenvær vil bli mer intensivt eller om det vil bli flere tordenvær, sier Køltzow.

Hva er lyn?

Lyn og torden får vi når atmosfæren sørger for at elektriske ladninger i skyer deler seg, forteller Køltzow.

– Vi får negative ladninger i toppen av skyen og positive ladninger i bunnen. Den negative ladede delen av skyen møter den positivt ladede delen av skyen og det blir en utladning dem imellom. Og da oppstår det lyn og torden.

Ladningsforskjellen i skyene kommer av at varm luft stiger oppover og tar med seg luftfuktighet og elektriske ladninger på veien.

Juli er østlandets høysesong

Det er først og fremst på sommeren på Østlandet hvor det er flest lynnedslag, men den største måneden er juli, forteller meteorolog Køltzow.

– I Buskerud sånn grovt anslått så vil jeg tro at det er cirka 10000 lynnedslag i året i snitt. På landsbasis ligger det på 120 000 per år i snitt. Av de 10000 lynnedslagene vi har i Buskerud på et år så kommer nesten halvparten i juli sånn gjennomsnittlig.

Ifølge Køltzows beregninger er det stor sannsynlighet vil bli flere lynnedslag på høsten i fremtiden. Men det kan variere veldig fra sted til sted, og også fra landsdel til landsdel.

– I Sør-Norge er det i hovedsak jordoverflaten som varmer opp luften, dermed er det spesielt i varme perioder at det blir lyn og tordenvær.

I andre deler av landet så er det mer lyn og torden på vinterstid, sånn som på kysten av Vest- og Nord-Norge.

– På kysten fører havet til at bakken ikke opplever samme oppvarming. Derimot vil vannet holde en varmere temperatur på vinterstid, som har samme effekt som i innlandet på sommerstid

– Vær forebyggende

Også forsikringsselskapene har bitt seg merke i den kommende lynøkningen.
I 2011 registrerte Gjensidige i Drammen 120 tilfeller av skader som følge av lynnedslag, og dette beløp seg totalt til 2,8 millioner kroner.

Fagsjef Fred Aronsen for skadeforebygging anbefaler folk om å være forberedt.

– Jeg ville først og fremst anbefalt å installere et overspenningsvern i sikringsskapet som vil ta unna det meste av denne utfordringen som ligger i overspenning. Dersom lynet da slår ned i huset, vil systemet føre overspenningen rett ned i jord og ikke ut på ledningsnettet ditt.

Konsekvensen av at overspenningen går ut på ledningsnettet er at det kan ødelegge nettet. Skadet ledningsnett kan over tid utvikle en kortslutningssituasjon som igjen kan utløse en brann.

– I tillegg kan man sørge for å koble ut de elektriske tingen man har som er ømfintlig for overspenning når man er borte fra boligen, for eksempel tv-skjermer og pc-skjermer. Vi må jo bare tenke forebyggende, sier Aronsen.