Hopp til innhold

Er hytta di klar for vinterkulda?

Hvert år på denne tida ramler det inn vannskademeldinger fra norske hytteeiere. Nå er tiden inne for å gjøre fritidsboligen klar for vinteren.

Vannskade

Hvis du vil unngå å finne hytta di slik, er tida nå inne for å forberede den på vinterkulda. Første bud er å skru av vannet.

Foto: IF / Scanpix

Lars Erik Fiskum

Forskningsleder i Sintef, Lars-Erik Fiskum, anbefaler alle hytteeiere å forberede boligen til vinteren.

Foto: Sintef
Vannskader på rør

Vannrørene kan fryse og sprekke i løpet av svært kort tid.

Foto: Gjensidige Forsikring

Flere steder i landet har den første vinterkulda satt sine spor. Både i Midt- og Nord-Norge meldes det denne uka om kuldegrader, ifølge Yr.no.

– Det er ofte i slike perioder at vannskademeldingene kommer. Den første kulda kommer gjerne overraskende på folk flest, noe som ofte fører til vannskader, spesielt i hyttene rundt omkring, sier forskningsleder i Sintef, Lars-Erik Fiskum til NRK.no.

Nå oppfordrer han alle hytteeiere om å ta turen til hytta for å forberede den på vinteren.

– Det første du bør gjøre er å skru av vannet. Sørg også for å skru opp kranene på kjøkken og bad slik at det ikke står vann i røra, sier Fiskum.

– 2010 var et toppår

I 2010 opplevde Norge et av de verste frostårene på lang tid. Dette slo også ut i antall vannskader i hus og heim.

– I løpet av et normalår har vi omtrent 70.000 skader, men i 2010 var antallet over 100.000. Dette kosta samfunnet en milliard kroner mer enn normalt, sier Fiskum.

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader.

Han sier mange av skadene oppstår på grunn av at folk er sløve og ikke gidder å gjøre de nødvendige forberedelsene.

– Det er jo ofte slik at vinteren kommer som julekvelden på kjerringa, men for mange handler det rett og slett om at de ikke gidder. Dersom det er slik at man ikke orker å stenge vannet, så bør man kanskje investere i en lekkasjestopper, sier forskningslederen.

– La det stå på varme

I tillegg til å skru av vannet oppfordrer Fiskum også folk til å la varmen være på selv om man ikke befinner seg på hytta.

– Men det betyr ikke at rørene ikke fryser. Det kan de fort gjøre uansett. Det skal ikke mange timene til før et rør fryser og sprekker, det er fort gjort, sier han.

Fiskum påpeker også at det kan være kuldegrader på hytta selv om man ikke merker dette i lavlandet.

I 2011 hadde 360.000 nordmenn forsikret fritidsboligen. Ifølge Ut.no, har norske hytter en gjennomsnittsverdi på 1,6 millioner kroner, og 60 prosent av disse har innlagt vann.

Is, hytte og vinter

Har du huska å forberede hytta di på vinteren? Nå er tiden inne for å skru av vannet.

Foto: Svein Sundsdal