Hopp til innhold

Innlagt på sykehus med legionella

En mann i 60-årene er lagt inn på St Olavs hospital i Trondheim. Mannen skal være smittet av den potensielt dødelige legionellabakterien.

Video Mer legionella

Legionellasmitten kan være dødelig hos de med nedsatt immunforsvar.

Foto: Nyhetsspiller

– Mannens tilstand skal etter forholdene være bra. sier smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Eli Sagvik

Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Legionellasykdommen kan være farlig og gi en alvorlig lungebetennelse. Hvis man har en svekkelse i immunforsvaret kan man bli alvorlig syk. Vanligvis skal det høy smittedose til for at man blir syk av legionella, sier Sagvik.

Smittekilden

Hun opplyser om at de nå har sendt inn prøver til et analysesenter. Samtlige beboere i høyblokken sentralt i Trondheim skal ha fått beskjed og blir videre informert om tiltak.

– Det er vanskelig å si hvor mange som kan være smittet. Vi vet ikke hvor smittekilden er, men vi må få ut informasjon til alle som har samme varmtvannssystemet, altså fjernvarme som kommer inn med varmeveksler fra selve blokka til alle boenheter, sier Sagvik.

Smitter ikke mellom personer

Det trengs vanligvis en høy smittedose for å gi sykdom, men smittedosen vil være avhengig av personens helsetilstand. Eldre og personer med alvorlige sykdommer får ofte et alvorlig sykdomsforløp ved legionellasmitte.

Trondheim kommune opplyser om at det er satt i verk flere tiltak, blant dem prøveuttak og rensing av varmtvannsanlegget i mannens bolig og øvrige boenheter i boligkomplekset.