Hopp til innhold

Best dekning i hele landet

Nord-Trøndelag har best barnehagedekning i landet. Det kommer fram i en ny rapport fra fylkesmannen.

Midtheim barnehage

Nordtrønderske kommuner har nesten full barnehagedekning, og ligger helt i norgestoppen.

Foto: Knut Reitan / NRK

Årets tilstandsrapport for nordtrønderske barnehager viser at nesten alle barn i fylket nå får plass i barnehage. Med en dekningsgrad på 94,1 prosent ligger Nord-Trøndelag i norgestoppen. Landsgjennomsnittet ligger på 89,7 prosent.

– Flinke kommuner

– Ja, nordtrønderske kommuner har vært veldig flinke til å bygge ut barnehageplasser, sier seniorrådgiver Aud Eli Kristoffersen hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag .

I 2005 var fylket langt unna full barnehagedekning. Da hadde fylkets kommuner en barnehagedekning på 79,1 prosent.

– Vi har hatt en fin utvikling de siste årene. I dag er det noen få småbarn som venter på barnehageplass, og noen har ikke fått førsteønsket sitt om barnehageplass oppfyllt. Ellers er der full dekning i alle kommuner, sier Kristoffersen.

Opplæring i morsmålet

Den største utfordringen for barnehagene i fylket nå er å gi alle barn den ønskede opplæring i morsmålet sitt.

– Vi har minoritetsspråklige barn spredt rundt på 93 forskjellige barnehager i Nord-Trøndelag. I veldig mange barnehager er det kanskje bare ett eller to barn som trenger særksilt opplæring i morsmålet sitt. Det er vanskelig å få dette til mange steder, sier seniorrådgiveren.

Denne utviklingen har gått fort i Nord-Trøndelag. I løpet av ett år har det kommet til 29 barn med minoritetsspråk i fylkets barnehager. En utvikling som ser ut til å fortsette.

– Dette er vanskelig å løse for barnehagene, for det er ikke enkelt å rekruttere morsmålsassistenter alle steder. Så dette er en sak vi nå skal drøfte med kommuner og barnehager, forteller Aud Eli Kristoffersen.

Samiske barn

Noe av den samme problemtikken finner man i forhold til samiskspråklige barn. I fylket finnes det bare en samiskspråklig barnehage. Den ligger i Snåsa.

– Men det går mange barn rundt om i andre barnehager som har krav på samisk språkopplæring som ikke får det i dag. Dette er også en stor utfordring mange steder, innrømmer Kristoffersen.

I dag er det 7690 barnhagebarn i Nord-Trøndelag. Disse er fordelt på 233 forskjellige barnehager.