Hopp til innhold

Flere jerv i Trøndelag

Det har blitt flere jerv i Midt- og Nord-Norge. Fra 2008 til 2011 har bestanden økt i nord, men blitt mindre i Sørvest-Norge.

Jerv

De siste årene er det blitt mer jerv i Trøndelag og i Nord-Norge.

Foto: BBC

Det viser en ny rapport fra Rovdata . Rapporten bygger på DNA-analyser og registreringer av jervekull med valper de siste årene.

Liten kontakt

Genetiker Øystein Flagstad i Rovdata sier jervebestandene i Norge har hatt liten kontakt med hverandre.

– Vi ser at jerv i Hedmark og Sør-Trøndelag øst for Østerdalen, samt jerv i Nordland, Nord-Trøndelag og nesten all svensk jerv tilhører en stor østlig delbestand, sier Flagstad.

I tillegg viser DNA-analysene at jerv fra Troms og Finnmark, Nord-Finland og nord for Torneträsk i Sverige utgjør den nordligste delbestanden.

Når det gjelder det genetiske skillet blant jervene, går det i sør langs Østerdalen i nord-sydlig retning, mens skillet i nord faller sammen omtrent med fylkesgrensa mellom Troms og Nordland.

Jevn økning

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad sier det kommer inn mye jerv fra Sverige.

Foto: Rovdata

Fra Trøndelag og nordover har det vært en jevn økningen i bestanden av jerv de siste årene. Samtidig er det blitt færre dyr vest for Østerdalen.

– Det har vært et betydelig uttak av jerv i Norge de siste årene, men dette har ikke redusert bestanden nordover. Årsaken er trolig en innvandring fra Sverige til disse områdene. Det er ikke jakt på jerv i Sverige og uttaket er derfor minimalt, sier Morten Kjørstad. Han er leder for Rovdata.

Hvert år samles det inn mellom 1500 og 2000 ekskrement- og hårprøver fra jerv i Skandinavia. Prøvene analyseres for DNA og resultatene blir blant annet brukt til å beregne hvor mange jerver som totalt befinner seg i de ulike områdene.

370 jerv i Norge

Bestandenes størrelse blir også beregnet ut fra hvor mange jervekull som blir funnet hvert år, og estimatet fra disse tellingene i fjor er på i overkant av 1000 individer i Skandinavia. 370 av disse holder til i Norge.

Morten Kjørstad mener det er stor styrke for overvåkingen av jerv å kunne bruke to uavhengige metoder til å beregne størrelsen på bestanden.