Hopp til innhold

– Ingen har fått heltidsjobb ennå

For ett år siden svarte 50 deltidsansatte sykepleiere ved St. Olavs Hospital at de ønsket heltidsjobb. Ett år etter har ingen av dem fått hel stilling, selv om ledelsen arbeider for å få flere over på heltid.

Video Heltidsjobb ved St. Olavs Hospital

I februar skrev administrerende direktør Nils Kvernmo en kronikk i Adresseavisen hvor han skrøt av hvor langt sykehuset har kommet i å tilby heltidsstillinger til alle som ønsket det.

På styremøtet i Helse Midt-Norge sa administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital at sykehuset, som det første i landet, hadde greid å avskaffe all ufrivillig deltidsarbeid.

Tidligere i dag gikk leder i Norsk Sykepleierforbund sentralt Eli Gunnhild By ut og sa at hun tvilte på at St. Olavs Hospital har greid å avskaffe all ufrivillig deltid.

Les også: Jobbet ufrivillig deltid i 30 år

Kreftoperasjon
Foto: Eivind Aabakken, NRK

Alle 50 fikk tilbud om full jobb

I kronikken refererte Kvernmo til en undersøkelse fra 2011 hvor 3200 deltidsansatte ble spurt om de ønsket hel stilling. Av de 1371 som svarte på undersøkelsen oppga 171 at de ønsket hel stilling.

Alle disse 171 deltidsansatte fikk tilbud om hel stilling. Men kun 50 takket ja da det kom til stykket.

Ingen har fått fast jobb ennå

Nå viser det seg at ingen ennå har fått den faste stillingen de var lovet.

– Ingen av de 50 som takket ja til heltidsstilling har ennå fått brevet om at de nå har en heltidsstilling, sier Knut Jørgen Rotabakk, leder av Norsk Sykepleierforbund i Sør-Trøndelag.

– Ingenting har skjedd på et helt år.

I dag leier St. Olavs Hospital inn 100 årsverk som vikarer. Mange av disse vikarvaktene fylles opp av egne deltidsansatte.

Støy rundt undersøkelsen

Ifølge Knut Jørgen Rotabakk lot mange av de deltidsansatte være å svare på undersøkelsen fordi de trodde de dermed da sa ja til å arbeide i en sentral bemanningssentral for hele sykehuset.

– Vi har hele tiden sagt at informasjonen har kommet feil ut. Våre tillitsvalgte sier at dette har vært en noe bråkete prosess.

– Sykehusledelsen har vært enige med oss om at vi skal redusere antallet avdelinger de heltidsansatte må jobbe på. Men rundt omkring i avdelingsledelsene har dette nok blitt misforstått.

– Mange har fått en opplevelse av at de må kunne jobbe rundt om på hele huset, noe de ikke ønsker.

Administrerende direktør Nils Kvernmo er enig i at informasjonen nedover i organisasjonen hans har vært for dårlig.

– De som ikke har fått meldt fra om at de ønsker heltid kan bare melde fra om det.

Frykter for sikkerheten

Sykepleierne mener kvaliteten på arbeidet går ned dersom de må pendle mellom flere ulike avdelinger på sykehuset.

– Dersom en sykepleier skal arbeide på mange andre avdelinger i tillegg til sin egen går det ut over kvaliteten og pasientenes sikkerhet, sier Knut Jørgen Rotabakk til NRK.

– Vi har foreslått maksimalt én annen avdeling for at en sykepleier skal kunne utøve yrket sitt faglig forsvarlig.

Kvernmo enig

Sykehusdirektør Nils Kvernmo er helt på linje med fagforeningene.

– I framtida kan vi ikke ha så mange sykepleiere som jobber deltid.

– Mangel på arbeidskraft gjør at vi trenger flere på heltid. Jeg ønsker at alt arbeid utføres av fast ansatte på heltid.

Når flere nå sier de vil ha heltid enn det som kom fram på spørreundersøkelsen i fjor må vi håndtere det.

De kan si fra om det når som helst.

– Motsatt av legene

Nils Kvernmo peker på pussigheten at leger og sykepleiere har en motsatt arbeidskultur.

– Leger jobber mer enn 100 prosent, mens sykepleiere har jobbet mindre.

– Jeg kunne ønske meg at legene jobber litt mindre, mens sykepleierne jobber mer.

Utålmodig styre

Styret i Helse Midt-Norge begynner å bli ganske utålmodig med framdriften med å få flere over på heltidsstillinger. Fredag gjorde derfor styret et vedtak som pålegger administrasjonen å få opp farten.

«Styret i Helse Midt-Norge forutsetter at helseforetakene intensiverer arbeidet med å redusere andelen deltidsstillinger. Ved nye tilsettinger skal regelen alltid være tilsetting i hele stillinger der det er mulig.

Dette ved at frigjort deltidsstillinger slås sammen og omgjøres til hele stillinger, eller at frigjorte heltidsstillinger besettes av kvalifiserte deltidsansatte som ønsker utvidelse til heltid.»

St. Olavs hospital
Foto: St. Olavs Hospital