Hopp til innhold

– Maks tre hunder i hver familie

Fra juni kan det bli forbudt å ha flere enn tre hunder i Malvik i Sør-Trøndelag. Hundeeiere fortviler over forslaget fra kommunen.

Video Vurderer forbud mot flere enn tre hunder

Malvik kommune vurderer et forbud mot å ha flere enn tre hunder.

Dette forslaget får hundeeiere i kommunen til å reagere.

– Blir disse reglene vedtatt, så blir det veldig vanskelig å ha hund i Malvik, sier Torunn Kolberg til Adresseavisen.

Kristin Kolåseter og mannen har fire hunder, og de har nettopp starta et firma hvor de leier ut hunder til jakt og ettersøk.

– Vi hadde også planer om å drive oppdrett. Dersom dette forslaget går gjennom, må vi legge noen av disse planene på is. Målet var at mannen min skulle kunne ha dette som jobb framover. Nå ser det hele litt svart ut, sier Kolåseter.

Har fått inn klager på hundeeiere

Grunnen til at kommunen kommer med dette forslaget til ny forskrift, er at kommunelegen har fått inn flere klager på hunder og hundeeiere.

Folk har sluppet løs hundene sine i friluftsområder og uteområder til barnehager. Flere steder har også hunder sjenert naboene, både med støy og lukt.

I fjor ville kommunen at det skulle være maks to hunder i hver familie.

Ordfører i Malvik kommune, Terje Bremnes Granmo, sier til NRK at han vet at det er veldig mange som tar godt vare på hundene sine.

– De skal ha ros! Men så er det dessverre et mindretall som ikke pleier og tar godt nok vare på hundene sine, og det er det som er utgangspunktet for forslaget, sier han.

– Dette er et forslag som er ute på høring, det skal opp i kommunestyret i juni. Jeg syns det er veldig positivt at så mange engasjerer seg i høringsrunden, det er ganske sjelden, sier Granmo.

– Ikke antallet som er viktig

Torunn Kolberg sier at hundeeierne er innforstått med at det kommer en ny forskrift, men mener at det ikke er antallet hunder som er viktig.

– Det kommer an på hundeeierne om det er mye støy, og én hund kan faktisk holde mer leven enn fire, sier hun.

Også andre hundeeiere reagerer på at alle blir straffa kollektivt.

– Folk synes vi må se på hvert enkelt tilfelle i stedet for å ramme alle, sier rådgiver i Malvik kommune, Lars Slettom, til Adresseavisen.

Båndtvang hele året

Ett unntak fra forskriften som er ute på høring, er dersom man har mer enn to mål tomt, minst halvannen meter høye greder, og en ordning som hindrer sjenerende ekskrementlukt fra eiendommen.

I forslaget ligger det også båndtvang hele året i store deler av kommunen.

– Blir forskriften slik, må jeg ut av kommunen min for å få trent hunden min, sier Marit Hansen.

– Men hva skjer hvis en familie i Malvik har flere enn tre hunder, og noen oppdager dette og melder fra?

– Det er snakk om en forskrift, så i første omgang vil nok kommunen gå ut med en hyggelig henvendelse. Så må det være opp til hundeholderne å forholde seg til forskriftene, sier ordfører Terje Bremnes Granmo til NRK.

Nasjonale lover og forskrifter for hundehold finnes allerede, og det er Mattilsynet som har ansvar for å følge opp hundeeiere som ikke følger disse.

Hva synes du om forslaget om makstall på hunder i Malvik?