Hopp til innhold

I år følger ikke politiet rånerne over grensen

Trøndersk politi har i flere år sendt patruljer østover for å hjelpe svenskene med forfyllede nordmenn på skjærtorsdag. I år holder de seg på norsk side av grensen.

Skjærtorsdag i Strømstad

Åre er blitt Jamtlands svar på Strömstad. Nå forbereder politiet seg på begge sider av grensen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Vi har fått en henvendelse fra svensk politi, men velger å holde oss på norsk side av grensen i år, sier Arne Henrik Ulvin, politioverbetjent ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Dette begrunner han med at norsk politi ikke har noen politimyndighet i Sverige, og derfor hadde det uansett ikke vært mye de kunne gjort.

– De siste årene har vi sendt en patrulje til Åre for å bistå svenskene. Vi kjenner jo en del av folket som drar dit, men det er uansett svensk politi som må gripe inn om noe skjer, sier han.

Flaut å være norsk

Ifølge Ulvin er Åre blitt en mindre versjon av Strömstad med årene, der både unge og gamle samles for å handle og feste.

– Det er både Systembolag og butikker der som er åpne når alt er stengt i Norge, så det er blitt et samlingssted for både ungdom og voksne fra hele Trøndelag.

Og når nordmenn fester i Åre kan det virke som om alt er lov.

– Endel av adferden som har vært på torget i Åre de siste årene gjør deg ikke akkurat spesielt stolt av å være norsk.

Svenskene ruster opp

Selv om norsk politi ikke vil være til stedet på andre siden av grensen når festen braker, løs betyr ikke det at det er fritt frem for norske festløver.

– Svensk politi vil ha beredskap i forhold til pågangen av folk fra Norge. I tillegg vil vi kontrollere trafikken opp mot grensen, sier han.

I tillegg til å stoppe kjøretøy med åpenbare feil og mangler vil de også på norsk side ha et øye med adferden til de som kjører østover.

– I tillegg til det tekniske vil vi prioritere å luke ut dårlig adferd og beruselse, samt personer som ikke har forstått trafikkreglene.

Vanskelig føre

Ulvin kan fortelle at det for noen år siden var kolonnekjøring på E14 uten at de som var på vei til Åre virket til å forstå hvorfor. Han mener det derfor er viktig å tenke seg om to ganger før en setter seg i bilen og kjører østover.

– For å komme seg til Åre må en opp på fjellet, og selv om det er bart i lavlandet kan det være vinterføre der oppe, sier han.

Hva synes du om fulle nordmenn som reiser til Sverige skjærtorsdag?