Hopp til innhold

Osman-saken utsatt igjen

Drapsdømte Osman Omer Osman ble fradømt forsikringspengene etter sin avdøde kone. Han anket dommen og saken skulle opp 30. mars. Nå er saken utsatt igjen.

Osman

Ingen vet i øyeblikket hvor Osman Omer Osman befinner seg, eller om han i det hele tatt er i live.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

I en dom avsagt i Namdal tingrett sist høst fikk barna til den drepte Marita Strøm rett til forsikringspengene på en million kroner etter sin mor. Deres drapsdømte far, Osman Omer Osman, anket imidlertid saken.

Ankesaken var berammet til 30. mars i Frostating lagmannsrett, men er nå utsatt. Grunnen er at Osman har søkt om fri rettshjelp, og klaget på avslaget. Klagen er ikke ferdigbehandlet, derfor har lagmannsretten besluttet å utsette saken i påvente av dette.

Osman i 2004 ble dømt til livsvarig fengsel i Nord-Irak for drapet på sin kone, men rømte fra fengslet i januar i år og har siden vært på frifot.

Barna har ventet i sju år

Endre Lysø

Advokat Endre Lysø representerer barna til den drepte Marita Strøm.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Advokat Endre Lysø representerer barna til Marita Strøm. Han er oppgitt over at saken blir utsatt igjen.

– Hvordan reagerer familien på dette?

– Vi må bare forholde oss til at Osman både har adgang til å søke fri rettshjelp og klage på avslag. Men dette gjør jo at saken drøyer. Nå vil den opprinnelige ankesaken ikke komme opp for lagmannsretten før i sommer, sier han.

Hadde Osman blitt dømt for drapet i Norge ville erstatningen automatisk gått til parets tre barn. Nå står pengene på sperret konto inntil saken er avgjort. Penger barna har ventet på i over sju år.

Leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg (FrP) har tidligere uttalt at denne saken vil føre til en debatt om drapsdømtes rett til forsikringspenger.

Kan bli sak i Høyesterett

– Kan man risikere at Osman anker forsikringssaken til Høyesterett?

– Ja, hvis saken vurderes å ha en prinsipiell betydning. Det kan være tilfelle i denne saken. Det er stilt spørsmål om rekkevidden av dommen fra Nord-Irak og hvorvidt den er i konflikt med Den europeiske menneskerettighetskommisjon, sier Lysø.

Dommen er gjort til norsk rett, det vil si at man har lagt til grunn rettsgrunnlaget fra dommen i Irak. Advokat Brynjar Meling har tidligere problematisert det å godta dommer fra land som ikke har samme rettssikkerhet som Norge.

– Dette spørsmålet er ikke prøvd før, og avgjørelsen fra lagmannsretten kan ha elementer i seg som Høyesterett vil prøve, sier Lysø.

Nå er det imidlertid ikke sikkert saken engang blir prøvd for lagmannsretten.

Ingen vet hvor Osman befinner seg

Brynjar Meling

Osmans advokat Brynjar Meling har ikke hørt fra sin klient.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Ifølge Lysø har ikke Osmans advokat Brynjar Meling vært i kontakt med sin klient i forkant av behandlingen i lagmannsretten.

– Han vet ikke hvor Osman er eller om han er i live. Det eneste som vites er at han befinner seg i et urolig område av verden, sier Lyse.

– Vil saken gå som normalt selv om Osman ikke skulle dukke opp?

– Dette kan bli et problem. I en rettssak må enten parten selv eller hans representant advokaten være til stede, sier Lyse.

Hvis Osman ikke får innvilget fri rettshjelp vil heller ikke advokaten foreta seg noe, i og med at han ikke får betalt. Hvis heller ikke Osman selv stiller i retten må lagmannsretten avvise saken. I så fall blir dommen fra tingretten stående.

Meling uttalte tidligere denne måneden at han må ta en vurdering på om ankesaken skal tas til lagmannsretten, siden han ikke hørt noe fra Osman.