Hopp til innhold

Må vente fire år på neste bursdag

Det er fire år til denne jenta kan feire bursdag på fødselsdagen sin igjen, men skuddårsdagen må til for å holde årstidene i sjakk.

Skuddårsbaby Trondheim

Årets trønderske skuddårsbarn ble ei jente, og går inn i en søskenflokk på syv.

Foto: Sølvi Børmark

– Det var ikke helt planlagt at hun skulle komme i dag, nei. Vi hadde egentlig håpet at det skulle holde over til i morgen, sier den nybakte faren, Trond Brovold.

Det store spørsmålet når det gjelder skuddårsbarn er jo hvordan det blir med bursdager, siden 29. februar bare dukker opp hvert fjerde år.

– Det blir litt spesielt å feire bursdager når dagen ikke kommer hvert år, men når hun blir eldre skal hun få velge selv hvilken dag hun vil feire den.

Kollegaen håpet på skuddårsbarn

Selv om foreldrene håpet hun skulle komme en dag senere, krysset en venn av den nybakte pappaen fingre for at jenta skulle komme nettopp på skuddårsdagen.

– Jeg har en kollega som håpet det skulle bli i dag, for han er skuddårsbarn.

Kollegaen har også overbevist Rovold om at bursdagsproblematikken egentlig ikke er noe problem.

– Det var han som sa at det ikke var så farlig hvilken dag bursdagen ble feiret på, så lenge den ble feiret, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skuddårsbarnet med familie

Ikke helt som planlagt, men nummer syv i rekken kom i dag.

Foto: Bent Lindsetmo

Forventer flere fødsler

Rovolds datter er foreløpig en av Trøndelags to nye skuddårsbarn, og det ligger an til å komme flere.

– Vi har fått to, og det kommer i hvert fall to til som vi vet om nå, sier Ann Kristin Hagen, sekretær ved fødeavdelinga på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Statistisk sett er det stor sjanse for at flere fylker også får skuddårsbabyer i dag, for ifølge SSB er det i dag 3341 personer bosatt i Norge som har bursdag 29. februar.

Det ser i alle fall ut til at Nord-Trøndelag kan smykke seg med en ny verdensborger i dag. Ved Sykehuset Levanger forbereder de seg på flere fødsler i dag.

– Vi har ikke fått noen enda, men det er en to-tre som vi forventer kommer til å få i løpet av dagen, sier Anne Mette Hofstad, leder ved fødeavdelinga ved Sykehuset Levanger.

Kunne vært vinter om sommeren

De som blir født når 29. februar dukker opp i kalenderen hvert fjerde år må vente lenge på sine «riktige» bursdager, men hvorfor har vi egentlig denne dagen?

– Det er fordi vår planet bruker omtrent en kvart dag mer enn de 365 dagene vi normalt har i året på å bevege seg rundt solen, sier Jan-Asle Olseth, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Han kan også fortelle hva som hadde skjedd om vi hadde bestemt oss for å droppe skuddårsdagen.

– Da hadde årstidene flyttet på seg, og om 730 år hadde vi hatt vinter om sommeren.