Skuddår gir skattekaos

Skattemyndighetene tok skuddåret på forskudd. Det gir klingende mynt tilbake for de fleste norske lønnsmottakere. Og som vanlig får de rikeste aller mest.

olje og gull

SKATTEMILLIONER TIL GODE: Skatteetaten tok skuddåret på forskudd. Dermed skylder oljestaten Norge innbyggerne sine millioner i skatt.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I enkelte tilfeller kan det dreie seg om flere tusen kroner, som norske skattebetalere har betalt inn for mye til statskassen.

I en melding fra skattemyndighetene heter det:

«Etaten har funnet en feil i ligningen for 2007. Nesten alle norske skatteytere tilgodeses 4.010408 prosent skatt for inntektsåret 2007. Feilen er forårsaket av at skuddårsdagen 2008 ble effektuert i skatteinngangsberegningen for 2007.»

NRKs skattelister er oppdatert med nye tall som viser at de aller fleste har fått redusert tallene som viser betalt skatt.

SKATTELISTENE: Sjekk om din 2006-skatt er endret

Skatteetaten

SKATTETABBEN: Skattemyndighetene oppdaget tabben for sent til å hindre millionkaos.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Skattebrøler av de sjeldne

Skattetabben ble oppdaget i desember i fjor, akkurat for sent for myndighetene til å reversere skatteoppgjøret for 2007. Dermed var skattebrøleren av de sjeldne et faktum.

Dette kan du ha tilgode:

Dersom du betalte inn 100.000 kroner i skatt til fellesskapet i 2007, har du betalt inn 4.108 kroner for mye.

Betalte du inn 200.000 kroner i skatt, har du betalt inn 8.216 kroner for mye.

Men om skattebetaleren selv ikke aktivt gjør krav på skuddårsskatten som feilaktig ble trukket i fjor, går beløpet rett i statskassa.

SJEKK SELV: Får du tilbakebetalt skatt?

Skattepenger som ikke blir gjort krav på går til frivillige organisasjoner som i fjor mistet millioninntekter da forbudet mot spilleautomater ble satt i verk fra 1.juni.

Nederst i denne artikkelen finner du ut hvordan du kan gjøre krav på pengene, om du er en av de mange som har blitt urettmessig belastet for skattemyndighetenes skuddårsblemme.

Finanskjendiser får tilbake millioner

Celina Midelfart

KLAPPER I HENDENE: Celina Midelfart er en av dem som har grunn til å klappe i hendene etter at Skatteetaten må tilbakebetale fhenne lere millioner kroner.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Stein Erik Hagen, Kjell-Inge Røkke og Celina Midelfart er bare noen av skattebetalerne som trolig vil kunne innkassere millionbeløp på skattefadesen.

Disse vil få beløpet tilbakebetalt automatisk, og trenger ikke å kontakte skattemyndighetene slik vanlige skattemottakere må for å få utbetalt overskuddsskatten.

Kjell Inge Røkke

FET FANGST: Milliardæren Kjell Inge Røkke kan trolig plusse på et titall millioner kroner på kontoen, takket være skattetabben.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Årsaken er at finanskjendisene har tilgode så store beløp at myndighetene ikke tar sjansen på søksmål, dersom millionene de har urettmessig blitt belastet ikke blir overført dem direkte.

Store konsekvenser

Skattemyndighetenes milliontabbe får direkte konsekvenser for statsbudsjettet som ble vedtatt for 2008. Det er allrede klart at det blir enda færre stillinger ved norske sykehjem.

Barnehageutbyggingen blir også sterkt forsinket, og all bygging av nye barnehager stanser fra og med 1. mai. Overføringsordningene til private barnehager blir også stanset fra samme dato.

Brøyting og salting av riksveier blir også rammet direkte av at skattemyndighetene må overføre millioner til norske skattebetalere. Det kan også være på tale å vinterstenge flere fjelloverganger, blant annet over Hardangervidda for å kunne bruke mest mulig av budsjettene på å holde veiene åpne i det sentrale østlandsområdet neste vinter.

SJEKK SELV: Får du tilbakebetalt skatt?

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger