Hopp til innhold

Har du lyst til å lage ny bispekåpe?

Er du kunstnerisk anlagt og har lyst til å designe biskopens nye klær, har du nå sjansen. Biskopenes øverste leder, preses, skal nemlig få ny kåpe.

Preses i Nidarosdomen

Her har Helga Haugland Byfuglien på seg reisekåpa fra Borg bispedømme. Nå skal hun få ny.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Da Helga Haugland Byfuglien sist høst ble innsatt som preses, hadde hun på seg reisekåpen fra Borg bispedømme i Østfold. Hun ble innsatt til preses under en storslått seremoni i Nidarosdomen. Hun er den første preses i historien, altså eksisterer det så langt ikke noe eget antrekk for denne stillingen.

Ny kåpe til sjefsbiskopen

Til embetet som preses skal det nå lages en bispekåpe og 2 stolaer. Det inviteres til åpen konkurranse om dette. Konkurransen er åpen for billedkunstnere og kunsthåndverkere og hver deltaker eller deltakergruppe kan levere flere utkast, sier juryformann og prost i Byåsen kirke, Kirsten Almås. Det er Nidaros bispedømmekontor som står bak den formelle utlysningen av konkurransen.

Invitasjon til designkonkurranse

Sterkt kunstnerisk uttrykk

Som sjef for landets biskoper, kommer preses til å reise mye. Det er derfor viktig at kåpen lages i materialer som tåler opp- og nedpakking i koffert.

I følge juryleder Kirsten Almås, må kåpen gjerne også ha et sterkt kunstnerisk uttrykk.

– Helga Haugland Byfuglien har ikke lagt noen føringer for den nye kåpen, men hun må selvsagt like den, sier Kirsten Almås. Det er også viktig at de liturgiske fargene blir brukt.

Preses i Nidarosdomen

Tor Singsaas i kåpen til Nidarosbiskopen.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Trondheimskunsteren Håkon Gullvåg designet den nye kåpen til biskopen i Nidaros i 1998. Kåpen hadde billedvev av Ragnhild Enge og ble laget av Randi Bakken. Den er rød og har et spennende kunstnerisk uttrykk.

– Det var mye å ta hensyn til under utviklingen av kåpen, sier designer/tekstilingeniør Randi Bakken. Det var hun som valgte ut det vakre, røde damaskstoffet og deretter lagde snitt og sydde ferdig hele biskopkåpen.

– Vi måtte blant annet ta hensyn til at kåpen skal gå i arv fra biskop til biskop. Høyde og vekt kan selvsagt variere fra en biskop til en annen. Kåpen må være fleksibel og mulig å tilpasse fra en person til en annen, sier Randi Bakken. Nidarosbiskopen har hele påskeevangeliet på sin kåpe. I et tenkt tilfelle med en mindre biskop, er det mulig at hele evangeliet ikke kan vises.

– Dette er hensyn som vi designere/tekstilingeniører må ta, før vi skal lage et slikt plagg, sier Randi Bakken.

En spennende jobb

Hun har ennå ikke bestemt seg for om hun skal levere inn forslag på den nye preseskåpen.

– Uansett er det naturlig for en designer å snakke med preses først, for å finne ut hva Helga Haugland Byfuglien ønsker å uttrykke med sin nye kåpe, sier Randi Bakken.

–Det var spennende å lage kåpen til Nidarosbiskopen. En preseskåpe kan ikke bare speile et bispedømme, men hele landet. Det er også viktig å avklare med preses hva det er hun ønsker å formidle, sier Randi Bakken.

Den nåværende biskopen i Nidaros, Tor Singsaas, har tatt over kåpen i Gullvågs design fra 1998. I tillegg har Singsaas den senere tid fått ny reisekåpe.

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, har fått nye bispekåpe til reisebruk

Må passe kvinne og mann

Siden bispekåper går i arv fra biskop til biskop, fra preses til preses, er det viktig at den ved hjelp av enkle grep kan tilpasses kvinne eller mann, høy eller lav. Det stilles ikke krav til materialer, teknikk, farge eller symboler, men kåpen må tåle slitasje og ha god passform, heter det i invitasjonen til designkonkurranse.