Hopp til innhold

Salmar tror ikke på lakserømning

Salmar mener risikoen for at oppdrettslaks har sluppet fri er vesentlig redusert. Årsaken er at ingen laks er blitt fanget i garnene som er satt ut ved anlegget.

SalMar i Bessaker

Ved anlegget i Roan har fisken blitt fora med helt normal mengde, selv etter at flerren ble oppdaga. Det tyder på liten reduksjon i merdene, mener ledelsen i selskapet. er redusert som følge av at det ikke er fanget fisk i garnene som er satt ut.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Det var på tirsdag denne uka det ble oppdaget en rift i en av merdene ved Salmars anlegg i Roan utenfor Bessaker. Samtidig ble det også oppdaget en flenge i en merd ved Marine Harvest anlegg i Osen.

I hver av merdene var det godt over 300.000 fisk, noe som betyr at nesten 700.000 oppdrettslaks kan være på rømmen, men det er ennå uklart hvor mange som har sluppet fri.

Har ikke funnet rømt fisk

Nå bekrefter Salmar overfor NRK at de ikke tror mye laks har rømt fra merden på Masterholman i Roan.

Grunnen er at de ikke har fått oppdrettslaks i garnene for gjenfangst.

– Det er fullt mulig at alle 330.000 fortsatt er i merden. Vi har fora fisken helt som normalt etter at vi oppdaget flengen, og det er ingen reduksjon i utforinga. Det tyder på at fisken fortsatt er der, sier oppdrettssjef Bjørn Larsen.

Fisken spiser som normalt

I en pressemelding skriver Salmar at det er i de første timene etter rømninga har skjedd det er størst sjanse for å fange laksen i garn. Likevel mener Salmar at mangelen på fisk i garnet ikke kan skyldes at fisken allerede hadde svømt sin vei.

– Nei, det kan ikke være en forklaring. Fisken spiser normalt, og nota har heller ikke noen utbuling eller er strukket, noe som er vanlig når fisken presser på ved store rømninger, sier Larsen.

Rømninga skjedde trolig under uværet "Berit" natt til lørdag, men flengene i nøtene ble ikke oppdaget før tirsdag.

– Dette resonnementet får stå for Salmars egen regning. Så snart været bedrer seg håper vi å få avklart hvor mye fisk som er igjen i nøtene både hos Salmar og Marine Harvest, sier direktør i Fiskeridirektoratet avdeling Midt-Norge, Otto Gregussen til NRK.

Venter på bedre vær

Video Lakserømning i Osen og Roan

Været ved Salmaranlegget i Masterholman i Roan er fortsatt for dårlig til å flytte fisken for å få telt den.

– Men dersom det viser seg at Salmar ikke har hatt noen lakserømming nå, er det en god nyhet for hele næringa, sier Larsen.

Dårlig vær har så langt gjort det umulig å finne ut hvor mye laks som er igjen i merdene etter rømninga.

Marine Harvest pumper i brønnbåt


Marine Harvest har derimot små forhåpninger om å finne mye laks i nota i Osen. Men torsdag ettermiddag begynte arbeidet med å pumpe fisken over i en brønnbåt.

Fiskeridirektoratet vil ikke pålegge oppdrettsselskapet å tømme den skadde nota så lenge været kan føre til ny rømning. Selskapet har satt ut 150 garn i området.

Rifta i nota hos Marine Harvest var på 13 meter, mens Salmars flenge er tre meter lang.

I februar rømte 175.000 laks fra Salmars anlegg på Hitra i Sør-Trøndelag. Selskapet fikk nylig fire millioner kroner i bot for hendelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.