Hopp til innhold

Kornsirkel i åker i Malvik?

I en seks mål stor kornåker utenfor Trondheim dukket det i går opp en helt spesiell kornsirkel.

Video Kornsirkel i Malvik?

UKA dekker et område på 40 x 150 meter i kornåkeren.

Men det er ingen mystisk bakgrunn til figurene i åkeren i Malvik. Kornsirkelen er et stunt i forbindelse med kulturfestivalen UKA som blir arrangert hvert annet år av studentene i Trondheim.

Vil skape blest om UKA

For å få litt ekstra blest om UKA 2011 har arrangørene fått lov til å lage en kornsirkel i form som bokstavene UKA i kornåkeren i Malvik. De vil at logoen skal sees fra lufta for alle som kommer til eller reiser fra flyplassen på Værnes. Den er også godt synlig fra E6.

Kyrre Kartveit

Kyrre Kartveit ønsker at flypassasjerer skal kunne lese UKA fra lufta.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Det er Kyrre Kartveit som har forberedt arbeidet med kornsirkelen. Kartveit er markedsføringskoordinator for UKA og håper og tror kornsirkelen vil gi stor oppmerksomhet til årets UKA.

– Til vanlig er det jo ukjente vesener fra verdensrommet som lager kornsirklene, men de er opptatt så vi må gjøre det sjøl, sier han.

Antallet kornsirkler øker år for år

Kornsirkler er geometriske formasjoner som er dannet ved at felter av planter blir lagt ned. Til tross for navnet, er de ikke alltid sirkelformet. Det er ikke kjent nøyaktig når fenomenet oppstod, men antall dokumenterte tilfeller har økt markant fra 1970-tallet og frem til i dag. De aller fleste er registrert i England.

Kornsirkler i England 2007

De aller fleste kornsirkler er registrert i England. Her 'Butterfly' fra Hailey Wood, Oxfordshire i 2007.

Foto: Eva-Marie Brekkestø

Teoriene om hvorfor kornsirkler blir til er flere. Noen er overbevist om at de lages av gjester fra andre planeter, men den mest velkjente metoden er at en person eller gruppe klapper kornet flatt.

Ingen gjester fra verdensrommet

Tråkker kornsirkel

Kornet ble tråkket ned med store planker.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Det er den siste metoden NTNU-studentene tar i bruk og de har laget store ski av planker til å tråkke ned kornet. Bokstavene dekker et område på 40 x 150 meter, så de er godt synlige.

Kyrre Kartveit er svært godt fornøyd med beliggenheten, jordet skråner i retning Trondheimsfjorden og kan sees av mange.

– Vi har møtt stor forståelse hos bonden, han syntes det var et artig stunt, sier han.

Verdens lengste uke, UKA, varer i år fra 6. til 30. oktober.

NTNU-studenter lager kornsirkel

Det var et titall studenter som tråkket korn på Malvik-jordet.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.