Hopp til innhold

Avdeling for voldelige eldre

Trondheim kommune har 12 plasser for demente som kan skade seg selv eller andre. De forsøker å få dem til å fungere på vanlige sykehjem.

En 86-åring ved et sykehjem i Trondheim ble slått av medpasient.

En 86-åring ved et sykehjem i Trondheim ble slått av medpasient gjentatt ganger i et års tid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Demente som kan skade seg selv eller andre har to spesielle botilbud i Trondheim, på Byneset og Valentinlyst. Vi har besøkt Valentinlyst helse- og velferdssenter.

Vi har kartlagt at det er flere tilfeller der sykehjemspasienter har blitt slått og skadd av medpasienter gjentatte ganger og at det ikke finnes noen nasjonal oversikt over dette.

Tidligere overlege og spesialist i geriatri, Wenche Frogn Sellæg, spår store utfordringer når det gjelder voldelige eldre og at problemet øker.

Vil hjelpe

– Jeg vil gjerne ha flere slike brukere. Jeg elsker å arbeide med dem og få dem til å fungere i en vanlig avdeling, sier en engasjert Shantini Srikaran, fagkoordinator på Valentinlyst.

Enhetsleder Solveig Marie Dybvik har nettopp vist oss rundt på avdelinga som har plass til seks demente.

Velkommen til gruppe AI står det på den låste døra.

Innenfor er veggene grønne, malt i en beroligende farge. Et tv-apparat står på, her er det sofa en kan hvile ut i, store, gode kosedyr på et bord, og et fotografi av Kong Haakon på veggen.

Blomstene i vinduet er av plast, i lette kurver, de skal ikke kunne skade noen om de blir kastet. På kjøkkenet to pleiere og to av beboerne ved matbordet.

Triste oppslag

De siste dagene har det vært store oppslag om eldre som er slått av medpasienter på et sykehjem i Trondheim.

Avdelinga på Valentinlyst har vært i drift i ett år. Nå arbeider det bare kvinner der, store, kraftige menn kan virke truende på brukerne. Det gjør garantert ikke Shantini Srikaran.

Tilbake på et lite kontor, utenfor avdelinga, spør vi henne om det ikke er en tung og vanskelig jobb hun går til hver dag.

– Jeg tar det som utfordring.

Og ufordringer er det flere av på denne forsterkede og skjermede enheten

– Først og fremst arbeider vi med å kartlegge hva som er problemet til brukeren. Vi vil finne ut hva som gjør at brukeren ikke kan bo på ei vanlig sykehjemsavdeling. Vi følger med for å finne ut hva som kan gjøres og prøver ut hvilke metoder som kan brukes for at det ikke oppstår noen situasjoner, sier hjelpepleier Aina Hansen.

Filmes


De bruker mange ulike teknikker for å finne ut hva som utløser vold og uro hos brukeren, også filming.

– Vi tar opptak av den som jobber med brukeren og brukeren for å finne ut hva som fungerer og ikke fungerer. Slik at vi alle kan lære av situasjonen. Vi kan se hva vi gjør feil, blant annet, sier Dybvik.

Avdelinga på Valentinlyst har plass til seks brukere, målet er at de skal leve et best mulig, og tryggest mulig liv. Det betyr blant annet at rutinene for faste måltider til faste klokkeslett er borte.

– Her får de spise når de føler seg sultne og de sover når de er trøtte. Da kan vi følge deres rutiner og ikke nødvendigvis pleiernes plan, sier Dybvik.