Hopp til innhold

Menn er verst på fyll og fyrverkeri

Hver tredje innbygger i Midt-Norge knaller av gårde raketter når de er fulle. Det er hakket flere enn ellers i landet. Menn er de verste.

Fyrverkeri under Steinkjermartnan

Vakkert, men farlig i kombinasjon med promille.

Foto: Håvard Skjellegrind ©

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det viser en ny undersøkelse fra Storebrand. Her bekrefter 55 prosent av mennene og 11 prosent av kvinnene at de har fyrt opp fyrverkeri med alkohol i blodet.

Livsfarlig

Daglig leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL mener alkoholbruk i kombinasjon med fyrverkeri setter både liv og verdier i fare.

– Fyrverkeri som håndteres på riktig måte er både morsomt og hyggelig. Alkohol nedsetter dømmekraft og reaksjonsevne, og selv små mengder kan bidra til å skape farlige situasjoner. Det er skremmende at mer enn halvparten av menn i denne undersøkelsen har avfyrt raketter i påvirket tilstand, sier hun.

Harde skader

Tre av fem nordmenn drikker tre eller flere enheter alkohol på nyttårsaften, ifølge en undersøkelse Synovate har gjennomført for AV-OG-TIL. Også her skiller menn seg ut: 11 prosent oppgir at de drikker 5-10 enheter – eller mer – på nyttårsaften.

– Promillen er selvfølgelig avhengig av hvor intenst du drikker, men med et konsum på 10 alkoholenheter i løpet av fem timer ender en mann på 80 kilo opp med en promille på rundt 2,6. En rus som tilsier at du bør holde deg langt unna fyrverkeri, sier Randen.

Morten Engmann, branninspektør ved Oslo brann- og redningsetat, forteller at mange personskader på nyttårsaften skyldes berusede mennesker som håndterer fyrverkeri feil.

– Dette fører i verste fall til alvorlige øyeskader, blindhet, sterke forbrenninger eller ødelagte hender, opplyser han.


Kan bli rådyrt

Bruker du ulovlig fyrverkeri som fører til skade på personer eller eiendom, risikerer du både straff og avkortning i erstatninga.

Nyttårsraketter med styrepinne er ulovlig.

– Du kan få alvorlige problemer dersom du bruker raketter ulovlig og disse fører til personskade eller brann. Skader på grunn av ulovlig fyrverkeri vil kunne gi avkortning i erstatningsutbetalinga hvis du skader deg selv, krav om tilbakebetaling av erstatningsutbetalinga hvis du forårsaker brann eller skade på andre personer, i tillegg til en kraftig reaksjon fra politiet, sier senior skadesjef Hans Olav Setsaas i Tryg i Trondheim.

De fleste skadene skjer når folk tenner fyrverkeriet i alkoholpåvirket tilstand.

– Feil bruk av fyrverkeri kan gjøre stor skade, og kombinasjonen alkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader på personer og eiendeler hvis folk var oppmerksomme på hvor farlig det er med fyrverkeri når de har drukket, sier Setsaas.

Langt færre personskader

I løpet av de to siste årene, etter at nyttårsraketter med styrepinne ble forbudt, er det totale antallet registrerte personskader redusert med 75 prosent. Nyttårshelgen 2009-10 ble det registrert 46 skader, mot 61 og 155 de to foregående år. Antallet registrerte branner og branntilløp gikk også sterkt ned, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Selv om vi har en god utvikling med færre skader, er det grunn til å vise stor varsomhet ved bruk av fyrverkeri. Mitt ønske for det nye året er at vi alle tenker sikkerhet og trygghet, også under nyttårsfeiringen, sier skadesjefen.


Her er noen gode råd for en trygg nyttårsfeiring.

  • La de som er edru ta seg av fyrverkeriet
  • Les bruksanvisningen på forhånd
  • Pass på at fyrverkeriet står stødig
  • Tenn lunten mens du sitter på huk og gå raskt på avstand
  • Bøy deg aldri over fyrverkeri som er antent
  • Ikke tenn fyrverkeriet på nytt hvis det ikke tenner på første forsøk
  • Bruk beskyttelsesbriller