Hopp til innhold

Slik unngår du frostskader

Hver dag får forsikringsselskapet Gjensidige inn rapporter om 10 nye frostskader. Nå gir de tips til hvordan du unngår at din bolig blir rammet.

Vann gjennom hyttegulv

Her har vannet gått rett gjennom hyttegulvet. Kulda har ført til mange frostskader så langt i vinter.

Foto: Gjensidige Forsikring

– Det har vært en stor økning av henvendelser fra kunder. Det er ikke bare skademeldinger, men også en del som vil ha råd om hva de skal gjøre for å forebygge frostskader, forteller informasjonsrådgiver i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Han forteller at de aller fleste skadene har kommet de siste dagene, og utvendige brudd på vannledninger og innvendige rørbrudd på grunn av frost er de mest vanlige skadene.

Samtidig mener Eklo at folk er klar over problemene som kulda kan føre med seg.

– Det kan se ut som om mye oppmerksomhet om temaet i media og kulda sist vinter, har gjort folk mer bevisste på farene med kulda, sier han.

(Kuldetipsene kommer under bildet)

Frostskade 1

Ikke alle hus og rør takler kulda like godt.

Foto: Gjensidige

Her er ekspertrådene

Likevel har informasjonsrådgiveren noen gode råd i kulda:

• Hold god innetemperatur. Når det er frost ute, bør du ha minst 10 grader inne. Skal du forlate hjemmet ditt for en periode, sørg for at det er tilstrekkelig varme på inne.

• Steng stoppekranen. Det er et effektivt og enkelt tiltak hvis du skal være borte en stund, og det er fare for minusgrader.

• Steng alltid av vannet på fritidsboligen din når du forlater den.

• Steng luker, ventiler og vinduer i nærheten av vannledninger.

• Innstaller vannstoppventil. Den slår av vannet automatisk ved en lekkasje. Selv om det er en kostnad ved å installere den, kan denne investeringen vise seg å være gull verdt når uhellet først er ute.