Hopp til innhold

– De narkomane blir glemt for kjapt

Oppfølginga etter overdoser er for dårlig, mener Foreningen mot stoff på Innherred. Nå vil de ha et eget overdoseteam i Nord-Trøndelag.

Karin Rekve, styreleder i Foreningen mot stoff Innherred

Karin Rekve, som er styreleder i Foreningen mot stoff på Innherred, er redd for rusutviklinga i Nord-Trøndelag.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

– Jeg opplevde at jeg var maktesløs, forteller Karin Rekve. Hun er styreleder i Foreningen mot stoff, og har selv vært vitne til at narkomane har tatt overdoser.

De siste tolv årene har rundt 50 personer mistet livet på grunn av rus i Innherred-kommunene. Rekve mener at rusproblemene er så alvorlige at Nord-Trøndelag bør få landets andre overdoseteam.

– Vi ser at det er sykehuset som hele tiden blir utkalt, og jeg savner at det blir gitt beskjed til noen som kan komme dit etterpå, sier hun.

– For dårlig oppfølging

Et slikt overdoseteam kan fungere som en støtte både for rusmisbrukere og pårørende.

Rekve mener at de narkomane i dag blir for kjapt glemt etter at de har blitt reddet fra overdosen.

– De blir overlatt til seg selv med en gang motgiften er satt og de våkner. Det er da noen burde vært der for å følge med, forklarer hun.

Inge Løvstad fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim

Inge Løvstad fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim kunne gjerne tenkt seg å bytte ut kurset sitt med et eget overdoseteam på Innherred.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

– Overdoseteam er viktig

Inge Løvstad jobber i landets eneste overdoseteam. De har holdt til i Trondheim siden 2001, og han kunne gjerne tenkt seg et lignende tilbud i Nord-Trøndelag.

– Vi synes det er viktig. I Trondheim har vi et nært samarbeid med ambulansetjenesten. Vi tar etterarbeidet, men enkelte ganger er vi også først ut til en overdose, og er de som gir motgift, sier han.

– Kommer til å ta lang tid

I påvente av et eget overdoseteam har Løvstad holdt et kurs om rusproblematikk og overdose for Foreningen mot stoff. Leder Rekve frykter at det er det eneste tilbudet de kommer til å ha i lang tid framover.

– Et overdoseteam er veldig etterlengtet, men jeg tror vi er kjempelangt unna. Kommunene har nok å stri med fra før, og det er nok ikke alle som har erkjent at de har et stort rusproblem i egen kommune, sier hun.