Hopp til innhold

Nå er boken om Northug her

I dag lanseres boken om Petter Northug, han som med rette kan kalle seg skikonge selv om han kun er 24 år gammel.

Pressekonferanse bok Petter Northug

Stort oppmøte da boken om Petter Northug «Jakten på dyret» ble lansert i Trondheim i dag.

Foto: Even Nielsen / NRK

Boken om Petter Northug kommer i dag. Forfatter Otto Ulseth tror folk flest vil finne noe i boken som de ikke visste om Petter Northug.

Otto Ulseth

Forfatter av «Jakten på dyret», Otto Ulseth.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er mange nyheter for folk flest i boken. De fleste kjenner jo ikke Petter på de arenaene som jeg nå har sett ham, sier Ulseth til NRK.

– En gløgg gutt fra bygda

– Her snakker vi om en tilbakeholden, beskjeden, høflig og gløgg gutt fra bygda, som på den offentlige scene blir en slags figur. Denne boken handler om Petter fra Mosvika, Steinkjer og Meråker og ingenting om Petter Northug fra Las Vegas.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Petter Northug

– De fleste liker jo skiløperen Petter Northug. Hadde de hatt mulighet til å bli kjent med gutten, så hadde de nok likt han også, sier Otto Ulseth.

Foto: Bjørn S. Delebekk / Scanpix

Petter ble på kort tid verdens beste langrennsløper, og navnet hans kom på alles lepper. Northug har ved flere anledninger blitt omtalt som arrogant og anklages ofte for å ha et vel stort ego, noe Ulseth mener blir feil.

– Vi snakker om folk som er fullstendig fokuserte på det som de holder på med. Jeg tror nok ikke at det bildet vi tegner av ham er helt riktig.

Jakten på dyret boka om Petter Northug

Boken «Jakten på dyret».

Foto: Even Nielsen / NRK

Alt Northug foretar seg er interessant for mediene. På førstesiden av Adresseavisen i dag kan vi lese om Northugs tøffe ungdomstid og strenge krav hjemme. Ulseth er ikke helt enig i denne fremstillingen.

– Gutten er drevet sterkt av lyst, og foreldrene har vært inspiratorer og tilretteleggere. De har ikke pushet ham. Bilder som formidles på førstesiden av Adresseavisen i dag blir litt klisjéaktige oppfatninger av idrettsutøvere som gjør det godt, sier Ulseth.

Petter Northug

Petter Northug.

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

– Han er dyrisk

Boken har fått tittelen «Jakten på dyret».

– Han er jo ekstraoridinært god til å gå på ski, helt fenomenal. Det ligger en forestilling bak om at det ligger et dyr i magen hans som styrer han, glefser og herjer med han når det er som mest nødvendig. Han er jo dyrisk når han går på ski.

Langrennskommentator i NRK, Jann Post, forteller at noen elsker Northug, mens andre hater ham. Selv mener Post at Northug har vært en gave til norsk sportsjournalistikk, og at han er et ekstremt fysisk talent.

– I hodet er han helt rå. Han låser alt ute når det gjelder og fokuserer på det han skal, sier Post.

Ifølge forfatter, Otto Ulseth, er det nå bare VM skitalentet tenker på.

– For Petter går nå veien strakt mot VM i Holmenkollen, og det er det eneste han bryr seg om. Han gjør ingenting som han ikke tror øker sjansene hans der.

Likevel tar skikongen seg tid til boklansering i Trondheim i dag.