Hopp til innhold

Ingen vet hvorfor laksen dør

En av fem norske oppdrettslaks dør før slakt. Det viser tall som NRK har hentet inn.

Oppdrettslaks
Foto: Terje Marøy / Scanpix

Men ingen har oversikt over årsakene til at laksen dør. Dyre- og miljøvernere mener det er svært oppsiktsvekkende. – Det er helt utrolig at de ikke vet hvorfor fisken dør. Det viser at oppdrettsnæringa har et stort problem, sier Karoline Andau, som er leder i WWF Norges havmiljøprogram.

– Burde skaffe oversikt

Lars Liabø

Lars Liabø.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Lars Liabø i Kontali Analyse er enig. – Næringa som sådan burde skaffe seg data slik at de kunne få oversikt over hvor mye svinn som skyldtes rømming, sykdom, eller utkast fra slakteriene, sier Liabø til NRK.

Hvert år blir det produsert 250.000 millioner laks i Norge. En av fem dør altså i anleggene før de blir slaktet, men verken Mattilsynet, Fiskeridirektoratet eller oppdrettsnæringa har oversikt over hvorfor laksen dør.

– Gjør så godt vi kan

– Vi gjør så godt vi kan, og blir litt bedre for hver dag som går. Men dette er ikke ute av kontroll, sier regionsjef Hans Inge Algrøy i Fiskeri- og oppdrettsnæringens landsforening til NRK.

Mattilsynet som har ansvaret for å kontrollere oppdrettsnæringa, mener det ikke er problematisk at de ikke har data på årsakene til de høye dødstallene. Det sier Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør.

– Forsvarlig tilsyn

– Vi har et forsvarlig tilsyn i dag, og vi mener vi gjør de nødvendige tiltakene. Jeg kjenner ikke til at 20 prosent av laksen dør før slakting, og kan derfor ikke kommentere det tallet konkret. Men vi jobber jo for å gjøre tilsynet bedre, sier Fjetland.