Hopp til innhold

Rekordmange fosterhjemsbarn på Steinkjer

Tallet på barn som blir tatt ut av hjemmet av barnevernet i Steinkjer har eksplodert. Ordfører Bjørn Arild Gram vil undersøke om for mange barn blir plassert i fosterhjem og institusjoner.

Barn

Hvert år blir mange barn tatt ut av hjemmet av barnevernet. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Situasjonen i barnevernet i Steinkjer er alarmerende. Vi er nødt til å stille spørsmål om hvordan vi jobber for å kunne løse problemene så tidlig som mulig og til så lav kostnad som mulig. Omsorgsovertagelse bør være aller siste utvei, sier ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer.

Budsjettet for barnevernet i Steinkjer sprenger alle rammer. I år bruker kommunen 31 millioner kroner på barnevernet, og 15 millioner går til å betale fosterhjem og institusjoner.

– Det er rådyrt. Overskridelsene er så store at det er umulig for oss å drive kommune hvis vi ikke får det her under kontroll, sier ordføreren.

Vil straffe kommuner

Tirsdag gikk fylkesmannen i Nord- Trøndelag ut og sa at de vil straffe kommuner som ikke klarer oppgavene i barnevernet.

– Nord-Trøndelag er inne i en svært alvorlig situasjon. Kommunene klarer ikke å gjøre jobben sin innenfor fristen som loven har satt, så nå vurderes harde virkemidler, sier rådgiver hos fylkesmannen, Kirsti Myrvang.

Skal snu hver stein


Nå er ordføreren innstilt på å snu enhver stein for å få situasjonen under kontroll.

– Vi som folkevalgte må spørre hvordan det arbeides i barnevernet. Hvordan spiller barnevernet på lag med andre kommunale tjenester som politi og skolene? Setter vi inn ressursene rett? Hvordan er terskelen for omsorgsovertakelsene? Alt dette er vi nødt til å gå i detalj på, og det er det vi bruker tid på nå, sier Gram.

Mener du at terskelen for omsorgsovertakelse er for lav?

– Det har jeg ikke noe grunnlag for å si. Dette er vanskelige saker, men vi må reise alle spørsmål, også om overtagelse i alle saker er det rette svaret.

–Går for langt

Stortingspolitiker Linda Cathrine Hofstad Helleland fra Sør- Trøndelag mener Gram har gått for langt. Hun synes det er oppsiktsvekkende at Steinkjer kommune vil gå inn og se på om for mange barn blir tatt ut av hjemmet av barnevernet.

– Det er ikke vi som politikere, som ikke har barnevernsfaglig bakgrunn, som kan gå inn å stille spørsmål til de beslutningene som blir gjort med hver enkelt unge. Vi må ha tillit til at de dyktige menneskene som jobber i barnevernet tar riktige beslutninger. Men så er det riktig at vi politikere ser på organiseringen og om de har nok ressurser, sier hun.

Krass kritikk fra Lysbakken

Mandag var barne- og likestillingsministeren, Audun Lysbakken i møte med lederne i barnevernet i Nord-Trøndelag. Han er bekymret over situasjonen.

– Jeg er bekymret for at pengene regjeringen bevilget til barnevern i år ikke blir fulgt opp av kommunene. Om det ikke åpnes for flere stillinger i kommunene må vi ta andre grep for å sørge for at pengene blir brukt til det de er ment til, sier han.