Hopp til innhold

– Vi har mistet for mange talenter

– Spiseforstyrrelser har ført til at vi har mistet mange kvinnelige toppidrettstalenter, mener Therese Johaug og Else-Marte Sørlie Lybekk.

Therese Johaug og Else-Marte Sørlie Lybekk på Sunn Jenteidrett-seminar i Trondheim.

Therese Johaug og Else-Marte Sørlie Lybekk var fornøyd med oppmøtet på Sunn Jenteidretts trenerseminar i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Det er mange utøvere som forsvinner fordi spiseforstyrrelser og matproblematikken har tatt overhånd for dem, sier Therese Johaug.

Hun er med på prosjektet Sunn Jenteidrett, som skal forebygge spiseforstyrrelser hos yngre kvinnelige eliteutøvere.

– Det er utrolig synd at vi mister disse talentene på grunn av slike ting, som vi jo egentlig kan gjøre noe med. Det er derfor veldig bra at vi har starta prosjektet ”Sunn Jenteidrett”, sier Therese Johaug til NRK.

Trenere vil lære mer

I går arrangerte prosjektet ”Sunn jenteidrett” trenerseminar i Trondheim. Over 100 midtnorske trenere på alle nivåer alderbestemte klasser til Olympiatoppen hadde møtt opp for å bli bedre på dette vanskelige området.

En av innlederne var Nordstrands og landslagets strekspiller Else-Marte Sørlie Lybekk. Også hun har sett at jenteidretten har mistet mange talenter på grunn av spiseforstyrrelser.

– Vi tror dessverre at noen faller fra. Disse jentene får aldri realisert potensialet sitt fordi de har en utfordring med det med mat, vekt og kropp. Dette kan være en ødeleggende faktor for en idrettskarriere.

På toppen av en knivsegg

Else-Marte Sørlie Lybekk har gjennom oppveksten og karrieren møtt håndballjenter som har slitt med spiseforstyrrelser.


- Det er lett å se i etterkant at det var noen som hadde noen utfordringer, som sikkert kunne trengt litt hjelp, sier hun.

Prosjektet Sunn jenteindrett er idrettens svar på at hver fjerde jente som begynner på et toppidrettsgymnas eller skigymnas er i faresonen for å utvikle spiseforstyrrelser.

– Toppidretten balanserer på en knivsegg, og toppidrettsutøvere skal jo være opptatt av mat, kropp og vekt. Dette er prestasjonsvariabler som kan forbedre prestasjonene. Men det kan også bikke over til å bli negativt for prestasjonene også, så det gjelder å finne den rette balansegangen.

Som en skade

Sunn Jenteidrett ønsker mer åpenhet rundt det tabubelagte feltet spiseforstyrrelser i idretten.
Else-Marte Sørlie Lybekk håper vi en dag kan snakke om spiseforstyrrelser som vi i dag snakker om en hvilken som helst annen idrettsskade, som må utredes og leges.

– Det er ikke så lett på snakke om spiseforstyrrelser som det er å snakke om en korsbåndsskade. Kanskje kommer vi heller aldri dit, men vi må i alle fall ikke dysse det ned som vi har gjort før.

Therese har kontroll

Therese Johaug har hatt en god sesong, med OL-gull i jentestafetten, og seier i Skarverennet nå i helga. Den gode formen skyldes ikke minst at hun har god kontroll på trekanten mat, vekt og treningsmengde.

– Det er ikke noe å skjule at folk som driver med utholdenhetsidretter har et ekstra fokus på kosthold. Det gjelder å holde den hårfine balansen.

– Selv så befinner jeg meg på god avstand av den knivseggen Else-Marte snakker om. Jeg føler at jeg har et normalt forhold til kosthold.