Hopp til innhold

Kraftig narkoøkning blant unge

Siden nyttår har lensmannen i Malvik opprettet 15 narkotikasaker, der flere av misbrukerne er i ungdomsskolealder.

Kokain.

Lensmannen i Malvik er bekymret for en kraftig økning av narkosaker blant ungdomsskoleelever. (Illustrasjon)

Foto: Colourbox.no

I nabokommunen Stjørdal har det også vært en kraftig økning av narkotikasaker blant ungdomsskoleelever den siste tiden. Ifølge Malvik-bladet dreier det seg om 80 saker der tenåringer er involvert.

– Vi ser at det er en sammenheng mellom utviklingen i Stjørdal og Malvik, sier fungerende lensmann, Ivar Elshaug ved Malvik lensmannskontor.

Mye narkotika tilgjengelig

Nå jobber lensmannskontoret tett opp mot ungdomsmiljøet, og er ute i skoleklasser og snakker med elevene.

– Den viktigste grunnen til at vi avdekker så mange saker, er nok at vi har et sterkt fokus på dette området. Det er også en god del narkotika tilgjengelig for tiden.

Ber foreldre passe på

Nå ber Elshaug foreldre være oppmerksomme på endret adferd hos barna sine.

– Vi har tatt noen helt ned i ungdomsskolealder. De unge har blitt fulgt opp i mot foreldrene så langt det har latt seg gjøre. Jeg mener vi har en god dialog mot de som vi vil hjelpe, sier Elshaug.

Stort engasjement

Rektor ved Stokkan ungdomsskole i Stjørdal, Torgeir Aksnes, har oppfordret elevrådet til å ta tak i problemet. Det har ført til et samarbeidsprosjekt mellom politiet og skolen. En egen foreldregruppe har også engasjert seg i saken, og organisert et eget nettverk mot narkotika.

Straffereaksjonen for bruk av narkotika er som regel bøter, men dersom gjerningspersonen er under 16 år blir barnevernet automatisk koblet inn i saken.