Hopp til innhold

Rådmann: - Helt klart rødt kort

Rudolf Holmvik, rådmann i Verdal mener at kommunen fulgte rådet fra fylkesmannen og anmeldte ikke overgrepssaken hvor en psykisk utviklingshemma jente ble misbrukt av sin arbeidsgiver.

Verdal rådhus

Rådhuset i Verdal.

Foto: Frank Almås / NRK

– Jeg har ingen klar formening om hvorfor pårørende ikke ble varslet. Men det jeg kan si er at jenta hadde en veldig nær tilknytning til støtteapparatet i kommunen, og det ble også i stor grad familien hennes. Noe mer vet jeg ikke. Det er over 15 år siden, sier rådmann i Verdal, Rudolf Holmvik.

Rudolf Holmvik, rådmann i Verdal

Rudolf Holmvik, rådmann i Verdal.

Foto: Verdal kommune

Ei psykisk utviklingshemmet kvinne ble misbrukt av sin arbeidsleder. Hun ble gravid med sjefen, tvunget til abort og ble sterilisert, uten at hennes pårørende ble varslet.

I 2001 blir en mann dømt for å ha misbrukt henne seksuelt.

Men før det, i 1995, hadde samme mann vært i et «forhold» med henne. Da var han hennes arbeidsleder ved den verna bedrifta hun jobbet i i Verdal.

Hun ble gravid, og da saken ble kjent for de ansvarlige i Verdal kommune, ble det ordnet med abort og sterilisering. Alt dette uten at kvinnens søster og hjelpeverge ble varslet.

Ikke anmeldt

Saken ble heller ikke meldt til politiet.

Avgjørende for den beslutningen var et klart råd fra en av fylkesmannens jurister.

- Fylkesmannen anbefalte å ikke anmelde saken i 1995, og det ble førende både for bedriften som var involvert og for kommunen. Ut ifra dagens vurderinger er det selvsagt at en slik sak skal anmeldes, men vurderingen gjort i 1995 var tydeligvis anderledes.

I følge Holmvik begrunnet fylkesmannen rådet om å ikke anmelde saken med at det ikke ville føre saken videre, siden de to var nært knyttet.

For den gangen oppfattet kvinnen at hun var kjærest med arbeidslederen sin i den verna bedrifta, og heller ikke hun ville at saken skulle anmeldes.

- Pårørende skal ha informasjon

Men Holmvik er klar på hva som ville blitt kommunens reaksjon dersom dette hadde skjedd i dag

- Dette er rødt kort i alle retninger. Dessverre skjer det enkelte ganger, men det er klar oppsigelsesgrunn og anmeldelsegrunn.

- Rutinen er endret

Ifølge rådmannen har retningslinjene for å varsle pårørende forandret seg.

- Det er forskjellige måter pårørende engasjerer seg, og de er ikke synlig i alle tilfellene og da blir veldig mye hengende på hjelpeapparatet. Men at de skal informeres er helt klart. Idag har vi et helt annet sikkerhetssystem enn hva vi hadde da.

- Vi kan ikke garantere at tilsvarende episoder ikke inntreffer igjen, men kommunen vil helt klart reagere anderledes.