Hopp til innhold

Lite konstruktivt å jakte ulovlig

WWF reagerer med bekymring på Nord-Trøndelag sau og geits utspill om å skyte bjørn ulovlig.

Å gjøre nødvergeretten til vanlig praksis er aggressivt og lite konstruktivt, mener WWF.

Næringen burde i større grad følge opp de forebyggende tiltakene som finnes og fungerer, mener WWF, og viser til initiativ fra næringen om å premiere bønder som holder husdyr i livet gjennom aktiv forebygging. Foreningen mener det er en langt mer konstruktivt bruk av subsidier enn dagens ordning med å erstatte husdyr tatt av rovdyr. 

- Må vise tålmodighet

Det er kun to betingede fellingstillatelser på bjørn som skader sau i region 6, som omfatter Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. En er allerede benyttet. Det skjedde da et kommunalt jaktlag på jervejakt i Grong skjøt en bjørn sist helg.

Sauebønder bør se saken i et større perspektiv før de ber om fellingstillatelse eller skyter bjørn i såkalt nødverge. Nå får vi en periode der sauebønder med store tap ikke får fellingstillatelse fordi halve kvoten er brukt opp på et dyr som gjorde liten skade, sier biologisk rådgiver i WWF Norge, Arnodd Håpnes til NRK.

Flertallet vil ha bjørn

Stortinget har de siste 15 årene gått inn for å bygge opp bestanden av bjørn. Meningsmålinger viser også at et flertall av den norske befolkningen ønsker rovdyr i Norge.

Å oppfordre til å skyte bjørn, slik Nord-Trøndelag sau og geit nå gjør kan oppfattes som selvtekt, mener Håpnes.

WWF mener bjørnesaken fra Grong sist helg blir interessant å følge juridisk. Jegerne har påberopt seg nødverge og hevder bjørnen jaktet på sau. Håpnes viser til at Høyesterett opphevet frifinnelsen av jegerne som skjøt Arvasslibinna i Lierne. Disse hevdet også at de skjøt i nødverge. De ble dømt da Frostating lagmannsrett behandlet saken for andre gang.  

Håpnes minner samtidig om at norske bønder vil møte stadig flere rovdyr i norsk natur i framtida og at de derfor må bli mye bedre til å forebygge rovdyrskader.