Hopp til innhold

Skeptisk til lisensjakt

Naturvernforbundet foreslår å kutte ut lisensjakta på én bjørn i Møre og Romsdal, og heller åpne for jakt på to bjørner i Sør-Trøndelag.

Bjørn spiser sau i Susendal i Nordland. Brunbjørn
Foto: Einar O. Båfjelldal / NRK

Les også: Ordførarar vil skyte fleire bjørnar

Åtte ordførere har forlangt jakt på tre bjørner i fylket, i stedet for en. Talsmann for Naturvernforbundet i Midt-Norge, Per Flatberg, foreslår å droppe jakt i Møre og Romsdal, der bjørnen ikke har gjort skader.

– Vi er skeptiske til lisensjakt fordi det er et veldig usikkert virkemiddel. Man har ingen garanti for at man tar ut skadevoldere, og bjørnene som er der nå kan være langt av gårde neste sesong. Og faren for å skyte binne, og det kan være risikofylt jakt for folk som ikke har trening med bjørnejakt, sier Per Flatberg.

Vil skyte tre

Åtte ordførere i Sør-Trøndelag mener at lisensjakt på én bjørn er for lite. De vil skyte tre. Seniorrådgiver i direktoratet for naturforvaltning, Knut Morten Vangen sier de vil behandle saken så fort de får henvendelsen på bordet. Og han forstår at de som driver med sau er bekymret.

– Det er gitt skadefellingstillatelse på bjørn også i dette området, så at det er bjørn som har gjort skade her, det er det liten tvil om. Men nå har vi åpnet for en begrenset jakt, og håper at det skal lykkes i det her området også, sier Vangen.

– Ta ut bjørn som gjør skade

Men Per Flatberg i Naturvernforbundet mener det er bedre å ta ut bjørn som gjør skade, slik som i Sælbu. Skal det likevel drives lisensjakt, har Flatberg dette forslaget.

– I Møre og Romsdal er det gitt lisenstillatelse til bare én bjørn. Der har det overhodet ikke vært bjørneskader på sau i sommer. Hvis man skal øke kvoten fra én, kunne det vært naturlig å overføre det dyret fra Møre og Romsdal. Men vi er ikke innstilt på at man skal øke kvoten rent generelt fordi det er et altfor usikkert virkemiddel, sier Flatberg.