Hopp til innhold

Bjørnefelling får konsekvenser

Bjørnefellinga i Grong i helga får konsekvenser for andre. Nå kan det bli vanskeligere å få fellingstillatelser der det virkelig trengs.

Bjørnen viser seg i stadig nye områder i Nord-Trøndelag, og kommer tettere inn på folk.

Men når jaktlag som egentlig er ute på jakt etter andre dyr, skyter bjørn, kan det bli vanskeligere å få fellingstillatelse i områder der det virkelig trengs.

- Konsekvensen er at det gjør håndteringa av de betinga skadefellingstillatelsene på bjørn som er gitt til vår region vanskeligere, sier Paul Harald Pedersen, viltforvalter hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal deler to fellingstillatelser som kan bli gitt i områder der bjørn gjør stor skade på saueflokker.

Etter at det i helga ble skutt en bjørn uten fellingstillatelse, er det kun en slik skadefellingstillatelse igjen for hele regionen resten av året.

Heftig bjørnesommer

Og det har vært en heftig bjørnesommer så langt. Først ble det gitt fellingstillatelse på bjørnen som reiv elg i Ogndalen.

På Kongsmoen på Høylandet tok bjørn livet av 25 sauer i mai, men Direktoratet for Naturforvaltning avslo søknaden om felling.

Så var bjørnen på ferde i Nordfjellet i Beitstad, og det ble jakt også her. Videre ble det funnet spor etter bjørn også i Dalbygda i Beitstad, og det ble jakt igjen.

Før helga kom tre menn i nærkontakt med en bjørn i Roktdalen på grensa mellom Steinkjer og Snåsa. Bjørnen kom rett og slett byksende på bilen de kjørte.

Ingen av jaktlagene hadde lykken med seg før i helga, da jervejegere i Grong altså skjøt en hannbjørn uten fellingstillatelse.