Hopp til innhold

Fritt for damer på Steinkjer

Ikke én kvinnelig artist står på scenen under årets Steinkjerfestival. - Uproblematisk, mener festivalleder Svein Bjørge.

Hank Von Helvete

Hank von Helvete og resten av Turboneger blir å se på Steinkjerfestivalen.

Foto: Michael Buckner / Getty Images

Det mangler ikke på feterte artister og stjerner under årets Steinkjerfestival, hvor i alt 40 menn som solo eller i band entrer ulike scener i slutten av juni.

Mens Steinkjerfestivalen i fjor hadde flere kvinnelige artister på programmet, er det helt blåst i år - med unntak av en gryende barnestjerne fra Levanger.

Festivalleder Svein Bjørge mener det er uproblematisk er damene er helt fraværende under årets utgave.

- Det er tilfeldig, men det er en del av musikk-Norge at det er flest mannlige artister, så det avspeiler kanskje forholdet kvinner/menn i musikken, sier Bjørge.

Ingen kvinner invitert

Svein Bjørge forteller at festivalen har fått de artistene som man hadde ønsket seg. I år ble ingen kvinner spurt om å delta, men den musikalske kvaliteten er likevel høy, mener festivallederen.

- Vi velger ut i fra kvalitet og ikke ut fra kjønn, det blir en omvendt kjønnsdiskriminering om man skal plukke artister ut i fra kjønn, mener Bjørge.

- Overraskende

Steinkjer kommune bidrar med 400.000 kroner til Steinkjerfestivalen. Avdelingsleder for kultur, Ellen Samuelsen, gir uttrykk for en viss undring over kjønnssammensetningen.

- Jeg synes det er overraskende tatt i betraktning at det finnes mange gode kvinnelige artister og at Steinkjerfestivalen har hatt mange kvinnelige artister før, sier Samuelsen.

Ellen Samuelsen tilføyer at selv om det offentlige bevilger penger, så skal den kunsteriske frihet få være i fred.

- Vi har en avtale som sier noe om hva festivalen skal være, for eksempel legge vekt på mangfold og toleranse, men det er ingen føringer på likestillingsaspektet, sier Samulsen.

Barnestjerne

Turboneger, Satyricon, og Kaizers Orchestra er blant band som opptrer på årets festival.

I kunstprogrammet for Steinkjerfestivalen 2009 fins det flere kvinnelige bidragsytere, men på musikk-scenen er og blir Hedda Haugskott fra Levanger eneste jente i en nokså stor hanekurv.

- Brorparten av musikkens artister er mannlige, sånn er virkeligheten, sier Bjørge.

Flere trønderfestivaler uten kvinner

Steinkjerfestivalen er ikke alene av trønderfestivalene om å ha fravær av kvinnelige artister på programmet. Heller ikke Selbufestivalen kan skilte med kvinner på scenen i år.

Her er Åge Aleksandersen, Stage Dolls og Postgirobygget alene om å regjere scenen - på den annen side vil nok gutta garantert trekke et stort kvinnelig publikum.

Storåsfestivalen har klart overvekt av mannlige band og artister, men byr også på Ida Jenshus, jentebandet The Black Sheeps og blandingsband som Adjagas og Montee.

Tydalsfestival'n har Marit Larsen som sitt hoved-trekkplaster.