Hopp til innhold

Fjellrevavl fører fram

Fjellrevprosjektene i Norge og Sverige har hatt sitt beste år så langt.  Før jul skal seks nye valper settes ut på Oppdal.

Fjellrev på avlsstasjonen til NINA på Sæterfjellet i Oppdal.
Foto: Kari Toft / NRK

Arbeidet med å redde den utryddingstrua reven ser dermed lyser ut enn på lenge. Det forteller Nina Eide ved avlsprosjektet for Fjellrev.

Fjellreven er tilbake i naturen på Dovrefjell

Seks nye valper skal settes ut på Dovre.

Foto: Øyvind André Haram

- Valpene skal settes ut fra stasjonen og de får såkalt åpen soning. Det betyr at de kan gå ut og inn for å hente mat og være i innhengningene så lenge de har lyst, forklarer Eide.

 I oktober ble det satt ut 10 fjellrever på Dovrefjell, nå følger seks nye som skal få vandre ut av dørene på avlstasjonen. Det skjer samtidig med at man på svensk side av grensa kan oppsumere et virkelig bra år for fjellreven.

Godt over 100 valper ble født bare i fjellene som grenser mot Trøndelag, samtidig som revene i Norge altså kom inn i områder der de ikke har vært på mange år.

To suksessprosjekter

- Det var en stor opplevelse å sette fjellreven tilbake på Dovrefjell. Det har jo ikke vært yngling der siden 1992, sier Eide.

Norske og svenske myndigheter har jobbet på forskjellig måte for å få fjellreven tilbake. At begge prosjektene nå ser ut til å ha suksess er godt nytt for vårt mest utryddningstrua pattedyr. Og med åtte fjellrevpar i avlsstasjonen på Oppdal, tror Eide suksessen vil fortsette.

- Målsettinga er å ha mellom 30 og 50 valper å sette ut hvert år, så det blir mye jobb etterhvert, understreker hun.