Hopp til innhold

Marum til kamp mot rasisme

Hver tiende politiansatt i Sør-Trøndelag aksepterer bruk av ord som pakkis og svarting og sotrør.

Holdningsrapport Sør-Trøndelag politidistrikt
Foto: Stian Arnesen / NRK

- Folk med negative holdninger og mangel på etikk skal ikke få det lett ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Jeg gleder meg til å jobbe videre med dette, sa politimester Per M. Marum da rapporten "Tillit på prøve" torsdag ble  presentert hos politiet i Sør-Trøndelag.

- Uakseptabelt

Rapporten viser at hver tiende ansatt i Sør-Trøndelag politidistrikt aksepterer ord som pakkis, svarting og sotrør.

- Vi mener at dette er uakseptabelt. Det oppleves krenkende og sårende, og stempler en gruppe, mener samfunnsforsker Berit Berg fra NTNU, som står bak rapporten.

Halvparten ikke klare på holdninger

I tillegg svarer 15 prosent av de spurte bekreftende på at det eksisterer negative holdninger til innvandrere, mens 31 prosent er usikre. Det vil si at halvparten av de spurte i Sør-Trøndelag politidistrikt, enten mener eller er usikre på om slike holdninger er gjeldende. 

- Som forskere synes vi dette er et høyt tall, fordi halvparten er usikre eller svarer bekreftende på negative holdninger, mener Berg.

Stopp-og sjekk er et problem

Tre av fire mener innvandrere er raske med å stemple politiet som rasistiske, og en av tre mener innvandrere er oversensitive og ikke tåler å bli tilsnakket.

Samtidig synes en av tre at det er vanskelig å snakke om negative holdninger.

- Politiet er preget av korpsånd og meningsdiktat, og dette må det jobbes med innad i politiet, sier Berg.

Politiets stopp-og-sjekk rutiner kan oppleves som et problem, mener noen av de spurte, fordi bakgrunn i en del situasjoner blir et tema.

- Hudfarge gjøres relevant selv om det er en situasjon hvor det ikke burde vært tema, mener Berg.

Ingen ansatt med minoritetsbakgrunn

Hos politiet i Sør-Trøndelag er det per idag ingen fast ansatte med minoritetsbakgrunn, hvilket ikke gjenspeiler samfunnet, mener Berg.

- Politiet i Sør-Trøndelag har mye å lære, og det bør ikke minst satses på å ha ansatte med minoritetsbakgrunn, sier Berg.

Har fått mye kritikk

Politimester Per M. Marum

Per M. Marum

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Rapporten er bestilt av politiet som ønsker å se på holdninger innad i politiet, ikke minst etter det siste årets kritikk for håndteringa av flere saker. 

Undersøkelsen er gjort blant 367 ansatte i Sør-Trøndelag politidistrikt og utarbeidet av NTNU Samfunnsforskning under ledelse av Berit Berg.

- Ugreie holdninger

Politimester Per M. Marum sier èn rasistisk holdning i politiet, er èn for mye. - Det skal være ugreit å vise slike holdninger i Sør-Trøndelag politidistrikt, sier Marum. Han vil nå sette i gang tiltak for å bli kvitt de negative holdningene som kommer fram i rapporten.

Politidirektør Ingelin Killengreen var torsdag ikke tilgjengelig for å kommentere rapporten.

- Uakseptabelt

Leder Bjørn Enge i Politiets fellesforbund i Sør-Trøndelag, støtter politiledelsen i kampen mot rasistiske holdninger. - Vi skal ha nulltoleranse i forhold til uønska holdninger som dette. Det å bruke uttrykk som "svarting" og "pakkis" er ikke akseptabelt, slår Enge fast. Han mener rapporten viser at det nå må jobbes bevisst for å bli kvitt slike holdninger blant enkelte politifolk i Sør-Trøndelag.