Hopp til innhold

Raser mot jervavlivning

Naturvernere mener det er uakseptabelt at jegere avlivet tre jerver inne i et hi i Verdal sist søndag.

Jerv
Foto: Asgeir Kvalvik / Scanpix

Ei jervetispe og to hannvalper ble søndag avlivet inne i hiet sitt i Verdal.
Nå raser flere naturvernorganisasjoner mot denne måten å avlive jerven på. En av dem er Christian Pedersen i WWF (World Wildlife Fund).
- Det er her en dramatisk form for bestandskontroll som er uforenlig med våre grunnprinsipper, sier Pedersen.

Heller ikke Ivar Sveinung Hanem i Mattilsynet på Sør-Innherred er begeistret over denne måten å avlive jerv på, men forsvarer metoden likevel.
- Vi ser på dette som en siste utvei for å få ned jervbestanden, sier Hanem til NRK Trøndelag.
Situasjonen for rein og sauenæringen i fjellområdene fra Snåsa til Tydalen kan bli vanskelig utover våren. Direktoratet for naturforvaltning mener nemlig det er for mye jerv i området.
Samtidig har vinterens jakt vært dårlig sier Morten Kjørstad i Direktoratet for naturforvaltning.
- Målet er jo at man skal bli dyktigere til jervuttak, så det er synd at situasjonen har blitt slik den er i dag, sier Kjørstad.

Mattilsynet mener på sin side at jakta har vært ineffektiv, og er svært bekymra for situasjonen i Feren reinbeitedistrikt som ligger mellom Verdal og Meråker.
- Det er en dramatisk bestandssituasjon for tamreindrifta, sier Hanem som mener forvaltningen ikke lenger har kontroll over situasjonen.
- For å få gjort noe med situasjonen vil vi neste høst- og vintersesong gå inn for egne jervkvoter til reinbeitedistriktene, sier Sveinung Hanem i Mattilsynet på Sør-Innherred.