Hopp til innhold

Boikotter å innrapportere ørn

Fellingsløyvet på ulv i Verdal opprører ornitologene i Nord-Trøndelag. De reagerer med å boikotte innrapporteringen av kongeørn til myndighetene.

Kongeørn
Foto: Hanne og Jens Eriksen / Scanpix Denmark

Ornitologene mener rovdyrpolitikken her i fylket er for tilfeldig.

- Vi oppfordrer medlemmene våre til å ikke rapportere inn hekkefunn av kongeørn. Bakgrunnen er av vi ikke føler oss trygge på at myndighetene ikke vil forta reiruttak av kongeørn slik politikken er i dag, sier Halvor Sørhuus i Norsk ornitologisk forening i Nord-Trøndelag.

 Det er frivillige fuglekikkere som gir informasjon om hvor det finnes kongeørn til Direktoratet for naturforvaltning. Jo Anders Auran i direktoratet sier at jobben som blir gjort på frivillig basis, har mye å si.

- Den er veldig viktig. Derfor er det beklagelig at det blir oppfattet sånn at det blir oppfattet sånn at direktoratet eller Fylkesmannen sitter på en politikk som skal styre kongeørnforvatlningen i Norge kun opp mot felling, for det er ikke situasjonen per i dag, sier Auran.

Strenge regler

Auran mener at frykten for at det plutselig skal bli gitt fellingstillatelser på kongeørn, er ubegrunnet. For reglene for felling av kongeørn, er svært strenge.

- Det tillates kun felling dersom det er en såkalt pågående skadesituasjon. Det holder ikke at det kan bli en fremtidig skade, forklarer Auran.

Stoler ikke på direktoratet

Men Halvor Sørhuus i Norsk ornitologisk forening i Nord-Trøndelag, tør ikke stole på dette.

- Vi ser utviklingen av rovdyrpolitikken. Vi frykter at det i fremtiden kan bli krav om at ørn skal tas ut, sier Sørhuus til NRK Trøndelag.