Hopp til innhold

– De bryter folkeretten

Reineiere i Namdalen mener Direktoratet for naturforvaltning bryter folkeretten.

Jerv

Reineiere i Namdalen mener det ikke blir tatt ut nok jerv i området.

Foto: Asgeir Kvalvik

Direktoratet for naturforvaltning har gått fra å skyte enkeltjerver, til å ta ut jerv mens de er i hi. Reineier Lars Mathias Toven mener de gjør dette fordi de vet at det er vanskelig å finne jervehi.

Tar ut dyr i hiene

– De har ikke interesse av å ta ut flere dyr fordi de vet hvor vanskelig det er. Dermed knytter de dette kun til å ta ut hi, og så håper de at mange vil berge til neste år, sier Toven.

Direktoratet for naturforvaltning har gått over fra å tillate skyting av jerv i terrenget, til å ta ut dyrene mens de er i hi. Toven mener direktoratet ikke finner hiene, og at det derfor blir flere jerver som truer reinsdyrene hans.

– Ja det er klart det blir større tap, og det går på livdyra våre. Vi får færre livdyr, og får dermed problemer med å fortsette denne næringa, sier han.

– Bryter med FN

Toven mener det er brudd på FNs paragraf om urfolk når næringsgrunnlaget for reineiere går tapt, fordi det i hovedsak er samer som driver med rein.

Direktoratet for naturforvaltning avviser at de tar ut færre jerver etter de har lagt om metodene, og mener dagens lov tar høyde for folkeretten.

– Vi prøver ikke å ta ut færre jerv, men vi har bare forandret metoden. De rammene vi jobber ut ifra, er fastsatt av Stortinget, sier rådgiver Marit Gystøl i Direktoratet for naturforvaltning.