Hopp til innhold

Brannvesenet vil no kreve erstatning for falske utrykningar

Automatiske brannalarmar som vert utløyst grunna slurv eller uhell fører til både slitasje på mannskapet og ekstra kostnader.

Brannsjef Bernhard Øberg

FALSK ALARM: Brannsjef i Førde, Bernhard Øberg, har sett seg lei av unødvendige brannutrykningar. No vil han sende rekning til dei ansvarlege.

Foto: Silje Guddal / NRK

Fleire stader i fylket er ein tredel av brannvesenet sine utrykkingar unødvendige. Skular, barnehagar og private næringsbygg er gjengangarar.

Vil få slutt på falske alarmar

Brannvesenet i Førde hadde i fjor 55 unødvendige utrykkingar, og det kosta dei om lag 100 000 kroner. Brannsjef i Førde, Bernhard Øberg, meiner slike alarmar kan by på store utfordringar for brannvesenet.

– Det blir jo veldig alvorleg dersom vi får to samtidige hendingar, at vi får ei skarp hending som vi seier, ei ulukke, samtidig med ein unødvendig alarm. Då stiller det ganske store utfordringar til oss, seier Øberg.

Artikkelen held fram under biletet.

Brannvesenet i Førde

KLAR: På Førde brannstasjon er dei alltid klar til utrykking, og det blir utfordrande dersom ein falsk alarm kjem samtidig som ein ekte.

Foto: Silje Guddal / NRK

No ønskjer brannvesenet å skjerpe situasjonen.

– Vi har bestemt oss for å begynne å sende rekning på unødvendige alarmar, seier brannsjefen.

– Uheldige omstende

Dagleg leiar ved Førde Torg og Elvegården, Jonny Tjønn, seier at det hos dei har vore uheldige omstende som har ført til falske alarmar.

– Det har vore kundar som har komme borti ein manuell meldar, eller så har det vore ein sneip som har utvikla røyk i ein eller annan korridor, som har gjort at alarmen har gått. Og då skal den jo gå, seier Tjønn.

– Vi tek dette på alvor. Vi har faste rutinar på korleis dette skal gjerast, og vi har avtalar med butikkane og butikksjefane om kva dei skal gjere når dei får nye tilsette.

Ikkje negativ til rekning

Jonny Tjønn

FULL FORSTÅING: Dagleg leiar ved Førde Torg og Elvegården, Jonny Tjønn, tek rekninga om den kjem.

Foto: Silje Guddal / NRKq

Tjønn har full forståing for at brannvesenet har sett seg lei av falske alarmar og at dei frå no av kjem til å sende rekning til dei som er ansvarlege.

– Dersom det skuldast slurv hos leigetakarane eller huseigarane så er eg ikkje negativ til det. Det må dei gjerne gjere, seier han.