Hopp til innhold

Kastar smieeigar på dør

Den omstridde smia på Rulsen i Vik skal vera vekke i løpet av to år.

Smia i Vik
Foto: Arve Uglum / NRK

I haust tok Sognekraft til å byggja det nye administrasjonsbygget sitt på nabotomta til den gamle smia. Bygget er stempla som verneverdig , men Riksantikvaren har sagt nei til å freda det.

Sognekraft vil også ha kontroll over smietomta for å skaffa seg albogerom til framtidige utbyggingar. Eigarane av tomta til smia ihar no sendt oppseiing av festekontrakten til Ingebjørg Skjerven - som eig smia. Ho har heile vegen følt seg overkøyrd i saka

Sognekraft hjalp grunneigaren

Terje Bakke Nævdal

Terje Bakke Nævdal, administrerande direktør i Sognekraft

Foto: Bjørn Bergum

Administrerande direktør i Sognekraft, Terje Bakke Nævdal, stadfestar at oppseiinga er ført i pennen av kraftselskapet sin advokat.

- Me har gjeve juridisk bistand til grunneigaren, ja.

- Kvifor gjer de det?

- Det er i samsvar med avtalen som me har med grunneigaren om at me ønskjer å få disposisjonsrett over tomta.

Smieeigaren vil ikkje riva bygningen

Ingebjørg Skjerven i Smie på Vik

Smieeigar Ingebjørg Skjerven

Foto: Ole Ramshus Sælthun / NRK

For eigarane av sjølve tomta vil gjerne selja til Sognekraft - medan smieeigar Ingebjørg Skjerven korkje vil riva eller flytta bygningen.

- Dette er ei heilt ordinær oppseiing ut frå gjeldande lovverk for festekontraktar, seier Bakke Nævdal.

Skjerven stadfestar at ho har motteke oppseiinga med beskjed om at tomta skal vera rydda innan 22. januar 2012. Men ut over det vil korkje ho eller advokaten hennar kommentera saka ytterlegare.

Usikkert på om saka er avgjort

Riksantikvaren har bede partane prøva å koma fram til ei minneleg løysing av saka . Men Bakke Nævdal torer ikkje seia at saka er opp og avgjort med oppseiinga av festekontrakten.

- No har me ein positiv dialog med Riksantikvaren, og prøver å få ein betre dialog med Ingebjørg Skjerven. Ut frå det håpar me å finna løysingar.