Hopp til innhold

Vil øremerke materiell for søk på havet

Frp-politiker Dagfinn Olsen, som også er losoldermann, krever at det øremerkes materiell som kan brukes i søk etter antatt omkomne på havet.

Leteaksjonen ved Bolga

LETEAKSJON VED BOLGA: Familien til den savnede Meløy-fiskeren Kjell Johansen mener det har vært gjort for lite for å finne han. Men de gir ikke opp. Salten politidistrikt har ansvaret for søket, som har pågått i tre uker.

Foto: NAK Flytjeneste

Dagfinn Olsen (Frp)

Dagfinn Olsen (Frp)

Foto: Nordland fylkeskommune

Politiet i Salten har ikke fått den hjelpen de ønsker seg for å få undersøkt havbunnen i området der fisker Kjell Johansen fra Bolga i Meløy er antatt omkommet. Nå reagerer politikerne.

– Det må bli slutt på den tida da folk langs kysten står med lua i handa og ber om hjelp til å søke etter sine. Vi må søkeutstyr klart når det trengs, sier Dagfinn Olsen (Frp).

Må slippe det de har i hendene

Forsvarets fartøy KNM Tyr, som er utstyrt med sensorer og miniubåter for søk på havbunnen, kan ikke delta i søket etter den antatt omkomne fiskeren i Meløy. Årsaken er at Tyr ligger i Sør-Norge, og på grunn av mannskapsbytte er mannskapet under opplæring.

Det er ikke godt nok, mener Frp-politikeren.

– Hvis det er slik at Forsvaret og Kystverket ikke har mulighet til å slippe det de har i hendene for å delta i søk, så må vi som nasjon sørge for å materiell på plass som kan brukes til dette formålet, sier gruppeleder for Frp i fylkestinget, Dagfinn Olsen.


Tar saka til Stortinget

Familien til den savna fiskeren i Meløy har etterlyst mer ressurser i søket. Også lederern i Fiskarlaget har støttet familien og krevd at søk etter antatt omkomne på havet blir en selvfølge mpå lik linje med når noen er savnet på landjorda.

I dag har ikke Kystverket og forsvaret noen plikt til å prioritere søk på havet. Nå kan saka ende på Stortinget.

– Jeg vil ta tak i mine som er på Stortinget og spørre om det virkelig skal være sånn at sjøfolk eller fiskere skal være mindre prioritert enn de som er på landjorda, sier Dagfinn Olsen.

Salten politidistrikt har ansvaret for søket som har pågått i tre uker, men de har ikke de samme ressursene og utstyret som Forsvaret og Kystverket. Derfor har de måttet leie inn en undervannsbåt på det private markedet.

Mindre penger til søk

De siste årene har det blitt bevilget stadig mindre penger til søk etter savnede personer.
Mens det i 2001 ble bevilga 21 millioner kroner fra statsbudsjettet, gis det nå 4.5 million kroner.

Men politistasjonssjef Arne Hammer i Bodø sier at de får dekket utgiftene til søk ved å be om mer penger fra justisdepartementet. Han mener uansett at tilgangen på fartøy er det som hindrer et effektivt søk.

Koster penger

For Dagfinn Olsen er det da bare en løsning. Og det får ikke hjelpe at det vil koste penger.

– Egna materiell må være klart når det trengs søk på havet. Når et fly styrter eller folk er savnet på landjorda brukes det nærmest ubegrensa med ressurser. Sånn må det være når noen er savnet på havet også, mener Olsen.

Hele helga ble det søkt etter den savnede fiskeren med en innleid ROW, som fikk søkt på havbunnen i det aktuelle området,

Det er den offentlige SEAO-ordningen som betaler for undervannsbåten.

Den savnede fiskeren Kjell Johansen

SAVNET I TRE UKER: Fiskeren Kjell Johansen har vært svanet på havet i tre uker.

Foto: Wenche Jonassen/Privat

En av tre blir ikke funnet

Det er 11 år siden staten tok på seg ansvaret for søk etter antatt omkomne personer. Men fortsatt blir en av tre savnede aldri funnet.

Før den tid var det de pårørende selv som måtte sette i gang søk når redningsmannskapene avsluttet aksjonen, og mente det ikke var håp om å finne en person i live.

Men selv om politiet nå organiserer, og har fått penger til leteaksjoner, så er det langt fra alle som blir funnet.

I løpet av disse årene er det brukt 70 millioner kroner til å finne savnede personer.

I de 274 søkene som er utført i denne perioden, har det blitt funnet 169 personer som har omkommet på hav eller på land.