Hopp til innhold

Venter bare på at den skal drepe

Det gis ikke fellesingstillatelse på gaupa på Tjeldøy i Tjeldsund kommune, før gaupa har drept rein eller sau. Det til tross for at det i forvaltningsplanen for Nordland er fastslått at det ikke skal være store rovdyr på Tjeldøy.

Gaupe

Reineier Anders Huva i Tjeldsund venter bare på at denne skal drepe.

Foto: NRK

Reineier Anders Huva i Tjeldsund synes det er merkelig at gaupa må drepe rein før det blir gitt fellingstillatelse, spesielt når det ikke skal være rovdyr på øya.

– Det virker veldig rart, siden det ikke skal være rovdyr på øyene her, sier han.

Huva har reinflokken sin på Tjeldøya i Tjeldsund kommune, der det ikke skal være rovdyr. Og det er ikke lett å få fellingstillatelse på rovdyr.

– Når gaupa har drept rein og hvis vi da klarer å finne reinen før fuglene har spist deler av halsen og strupen, slik at rovviltkontakten kan konstantere, og finne hull etter tenne til gaupa i skinnet, så får vi den godkjent, men før den tid blir det ikke noe jakt.

– Burde være enklere

Ordfører Bjørnar Pettersen i Tjeldsund mener det burde være enklere å få fellingstillatelse når det blir observert gaupe på Tjeldøya - og før rein eller sau blir drept av rovdyr.

– Det burde være unødvendig, men om man hver gang klarer å registrere at det kommer noe inn før skaden er skjedd, kan være komplisert, sier Pettersen.

(Saken fortsetter under bildet)

Hunngaupe skutt på Tjeldøya

Slik gikk det med den forrige gaupa som spaserte fritt på Tjeldøya.

Foto: Anders Huva

Ikke ønskelig med rovvilt

Rådgiver hos Fylkesmannen i Nordland Øyvind Skogstad sier reglene er helt klare på dette området.

– I forvaltningsplanen for rovvilt i Nordland, er det ikke ønskelig med rovvilt på Tjeldøya, Vesterålen eller Lofoten. Det er lav terskel for å gi skadefelling, men likevel skal skadefelling som virkemiddel være knyttet opp mot konkrete situasjoner. Det er ikke jakttid på gaupa nå, så man må være ekstra bevisst når man skal vurdere om man skal ta ut gaupa eller ikke, sier Skogstad.

– Det er tragisk, men sånn er det. Man får ikke utnyttet resurssene, for de er det rovdyret som tar, avslutter Huva.