NRK Meny

Nå starter nordlysturismen igjen

Det gløder i reiselivet i Nord-Norge for tiden. Samtidig som astronomene melder om høy solaktivitet ruster reiselivet seg til flere nordlysgjester.

Artikkelen er flere år gammel.

De første safariene med nordlysgjester er allerede avviklet i Nord-Norge, og knipsingen av det populære naturfenomenet har startet.

– Interessen er enorm foran kommende sesong. Vi kan nemlig vente oss ekstra mye nordlys både denne vinteren på grunn av økt aktivtet på sola, sier Lena Nøstdahl i Nordnorsk reiseliv til NRK.no

– Enorm turismeverdi

– Nordlysturismen har blitt like viktig som sommerturismen for enkelte deler av regionen. Nordlyset er unikt og lett å ha som spydspiss i kommunikasjonen med turistene, mener hun.

Hurtigruten, de store hotellkjedene, reiselivsbedriftene og destinasjonsselskapene gjennomfører derfor en forsterket innsats for å få enda flere nordlysbeundrere nordover.

– Klassikeren er å reise med guide på nordlysjakt i buss til et lysfattig sted. Nye, mer aktive og eksotiske nordlysopplevelser inkluderer rideturer på hesteryggen, hundeslede, på snøskuter, trugeturer eller en båttur på havet, sier Nøstdahl.

– Må legge til rette

Fotograf Frank Olsen fra Sortland i Vesterålen mener det er viktig at turistene får de rette forholdene for å få inntrykk av nordlyset og muligheten til å ta bilder.

– De som ønsker å satse må være med å bidra til at turistene kommer seg til havgapet eller til innsjø, slik at speilingen i vannet gjør inntrykket bedre. Nordlysbilder tatt i tykkeste skauen, ser ikke ut, sier Olsen.

Reklamerer hardt

Interessen fra Storbritannia har vært størst de siste årene. Dette følges opp med en rekke helsides annonser i Daily Telegraph, the Times og andre aviser. Undergrunnsbanen i London farges grønn med boards og en prosjektør som viser nordlys og skal fange blikket på mange ventende passasjerer.

– Det er Storbritannia de fleste kommer fra. De kommer primært til Tromsø, men vi satser på å spre denne til store deler av landsdelen. Vi ser at turistene i større grad vil være aktive mens de opplever nordlyset. Derfor er vinteraktiviteter blitt viktige, sier Nøstdahl.

Også i Tyskland, Nederland, Sverige og Norge gjennomføres tilsvarende skreddersydde nordlyskampanjer.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.