Nå starter nordlysturismen igjen

Det gløder i reiselivet i Nord-Norge for tiden. Samtidig som astronomene melder om høy solaktivitet ruster reiselivet seg til flere nordlysgjester.

De første safariene med nordlysgjester er allerede avviklet i Nord-Norge, og knipsingen av det populære naturfenomenet har startet.

– Interessen er enorm foran kommende sesong. Vi kan nemlig vente oss ekstra mye nordlys både denne vinteren på grunn av økt aktivtet på sola, sier Lena Nøstdahl i Nordnorsk reiseliv til NRK.no

– Enorm turismeverdi

– Nordlysturismen har blitt like viktig som sommerturismen for enkelte deler av regionen. Nordlyset er unikt og lett å ha som spydspiss i kommunikasjonen med turistene, mener hun.

Hurtigruten, de store hotellkjedene, reiselivsbedriftene og destinasjonsselskapene gjennomfører derfor en forsterket innsats for å få enda flere nordlysbeundrere nordover.

– Klassikeren er å reise med guide på nordlysjakt i buss til et lysfattig sted. Nye, mer aktive og eksotiske nordlysopplevelser inkluderer rideturer på hesteryggen, hundeslede, på snøskuter, trugeturer eller en båttur på havet, sier Nøstdahl.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Må legge til rette

Fotograf Frank Olsen fra Sortland i Vesterålen mener det er viktig at turistene får de rette forholdene for å få inntrykk av nordlyset og muligheten til å ta bilder.

– De som ønsker å satse må være med å bidra til at turistene kommer seg til havgapet eller til innsjø, slik at speilingen i vannet gjør inntrykket bedre. Nordlysbilder tatt i tykkeste skauen, ser ikke ut, sier Olsen.

Reklamerer hardt

Interessen fra Storbritannia har vært størst de siste årene. Dette følges opp med en rekke helsides annonser i Daily Telegraph, the Times og andre aviser. Undergrunnsbanen i London farges grønn med boards og en prosjektør som viser nordlys og skal fange blikket på mange ventende passasjerer.

– Det er Storbritannia de fleste kommer fra. De kommer primært til Tromsø, men vi satser på å spre denne til store deler av landsdelen. Vi ser at turistene i større grad vil være aktive mens de opplever nordlyset. Derfor er vinteraktiviteter blitt viktige, sier Nøstdahl.

Også i Tyskland, Nederland, Sverige og Norge gjennomføres tilsvarende skreddersydde nordlyskampanjer.