Hopp til innhold

– Ikke surr mer salat i den der grøten din

Hvis noen trodde striden om hvor Norges kampfly skal være plassert i fremtiden ikke vekker følelser, tar de grundig feil. I dag gikk to av kamphanene til verbal krig mot hverandre på direkte radio.

Ivar Kristiansen og Roger Ingebrigtsen

Roger Ingebrigtsen og Ivar Kristiansen sparte ikke på karakteristikkene i radiodebatten om den fremtidige kampflybasen.

Statssekretær i forsvarsdepartementet Roger Ingebrigtsen og Høyres stortingsmann Ivar Kristiansen er dypt uenig om hva som er fakta og hva som er bløff når partiene diskuterer fremtidens kampflybase i stortinget.

I dag møttes de til debatt i P1 og der sparte ingen av de to på kruttet.

– Du har mistet all injurierende kraft, sa Kristiansen til Ingebrigtsen.

– Dere fører folk i Bodø bak lyset, svarte Ingebrigtsen.

Og sånn fortsatte det:

– Nå må du ikke surre mer salat i den der grøten din, sa Kristiansen.

– Høyre kommer til levere færre arbeidsplasser til Bodø, kontret Ingebrigtsen.

  • Her kan du høre hele den hissige debatten:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil opposisjonen kreve omkamp?

Torsdag skal stortinget avgjøre om regjeringen får det som de vil og framtidens kampflybase legges til Ørland og Evenes.

Opposisjonspartiene har ønsket seg Bodø som kampflybase, enten ved å videreføre dagens løsning eller ved å gjøre Bodø til fremskutt base.

Men om de vil kreve omkamp hvis Bodø vrakes, er blitt det nye stridspørsmålet.

Uenighet i Frp

– Stortingsgruppa har vært klinkende klar på at vi ønsker å videreføre dagens løsning, med en base på Bodø og en base på Ørland. Hvis vi kommer i posisjon til neste år er det vårt utgangspunkt.

Men kun timer etter at Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen sa dette på lufta, gjorde partikollega, Per Sandberg det klart at det ikke var utgangspunktet for Fremskrittspartiet.

– Det er slettes ikke gjort noe vedtak om noen omkamp hvis vi kommer i regjering neste år. Man må gjøre gjerne prøve å profilere seg lokalt, men dette er uakseptabelt, sa Sandberg.

Men Ellingsen står på sitt.

– Som forsvarspolitisk talsmann er det min oppgave å kjempe for FrPs synspunkter helt til partiet har vedtatt noe annet, sånn er det bare, sier han.

Usikkert også i Høyre

Heller ikke Høyre ville love at de vil bruke en eventuell regjeringsmakt på å kreve omkamp hvis Bodø flystasjon blir vedtatt nedlagt.

– Det er ingen direkte blankofullmakt om at man skal rive opp de vedtakene man har fattet, sier leder i Stortingets utenriks og forsvarskomitee, høyres Ine Eriksen Søreide.

Det er dette som får statsekretær i forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen, til å reagere. Han mener opposjonspartiene har ført folk bak lyset, når de har sagt at de vil kjempe for Bodø.

Ivar Kristiansen er naturlig nok uenig og fyrer løs mot statssekretæren i radiodebatten som du kan høre øverst i saken.