Hopp til innhold

Vinden vanskeliggjør letearbeidet

Den sterke vinden kan gjøre søket etter den savnede fiskeren Arne Bye (66) fra Myre vanskelig. – Vi må forberede oss på den nyheten vi frykter aller mest, sier Øksnes-ordføreren.

Fiskeren Arne Bye (66) er savnet, og trolig omkommet, på sjøen utenfor Vesterålen.

HÅPET SVINNER: Politiet antar at Arne Bye (66) er omkommet, etter at sjarken hans ble funnet drivende utenfor Nyksund i Øksnes.

Foto: DAG ERLANDSEN, KYST OG FJORD

Det har vært målt sterk kuling i området utenfor Øksnes, og operasjonsleder Stein Wilhelmsen i politiet sier vinden gir dem utfordringer.

– Så lenge det er fralandsvind må vi lete manuelt. Vinden gjør at det blir vanskelig for av sporhundene å få ferten av noe. Vinden går ut i lavet istedenfor inn på land, sier Stein Wilhelmsen til NRK.no.

I dag vil mannskaper fra Sivilforsvaret og Norske redningshunder fortsette strandsøket i området. Ifølge politiet er flere titalls personer involvert i søket i dag. Dersom været tillater det vil også Kystvakten delta i søk fra sjøen.

– Vi fortsetter vi med strandsøket. Vi har fått beregninger via straumkart som viser hvor det vil være mest naturlig å lete, sier han.

Meldt savnet tirsdag

Den 66-årige fiskeren Arne Svein Bye fra Myre i Vesterålen ble meldt savnet tirsdag ettermiddag. Samme ettermiddag ble sjarken hans «Romero» funnet drivende utenfor Nyksund i Øksnes.

Onsdag gikk søket gått over fra å være en redningsaksjon til søk etter mulig omkommet person.

Håpet svinner

Røde Kors deltar i leteaksjonen etter savnet fisker i Stø i Veserålen

Røde Kors deltar i leteaksjonen etter den savnede fiskeren.

Foto: Kari Skeie / NRK

Ordfører Jørn Martinussen i Øksnes kjenner den savnede fiskeren godt. I dag innser han at håpet om å finne Arne Bye nå er forsvinnende liten.

– Det er vinter og kaldt og det har gått to døgn. Vi må forberede oss på den nyheten vi frykter aller mest, sier Martinussen til NRK.no.

Jørn Martinussen forteller at nyheten kom som et sjokk på ham.

– Arne er markant mann i Øksnes-samfunnet som er godt likt, sier Martinussen.

Han under streker det gode og nære samholdet i kommunen helt nord i Vesterålen.

– Vi lever i et fiskerisamfunn og da kan dessverre slike ting skje, men det gjør det ikke mindre trist, sier ordføreren til NRK.no.

Familien slo alarm

Mikal Steffensen, leder Øksnes fiskarlag

Mikal Steffensen, leder Øksnes fiskarlag.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det var mannens familien som tirsdag varslet Hovedredningssentralen da de ikke lenger fikk kontakt med Bye.

Ulykken utenfor kysten av Stø i Øksnes kommune er den andre som rammer Bye-familien i Vesterålen.

I september i fjor omkom Arne Byes bror – den tidligere lederen i Norges Fiskarlag Oddmund Bye, i en tragisk ulykke på havet.

Dagen etter at Havarikommisjonen la frem sin rapport etter denne ulykken, forsvant broren Arne Bye på havet.

– Sorg i fiskermiljøet

Ifølge leder Mikael Steffensen i Øksnes Fiskarlag sier til NRK.no at fiskermiljøet i Vesterålen er i sorg.

Arne Bye som en svært aktiv fisker og som en markant personlighet gjennom styre og stell i både Råfisklaget og Fiskarlaget.

Ifølge VOL.no er Arne Bye er først og fremst kjent som skipper på store båter. Bye drev i mange år som trålskipper, men også som skipper på større kystfiskefartøyer, inntil han for noen år siden solgte seg ut og startet sjarkfiske.

Video Leter etter fisker