Hopp til innhold

– Det er en trist dag i fiskermiljøet

Leteaksjonen etter fiskeren Arne Svein Bye (66) som ble meldt savnet utenfor Stø i Vesterålen fortsetter for fullt. Politiet melder nå at mannen er antatt omkommet.

Mikal Steffensen, leder Øksnes fiskarlag

SORG I ØKSNES: – Det er en trist dag for fiskermiljøet i Øknes. Det er mange tanker som kverner rundt akkurat nå, sier leder Mikal Steffensen i Øksnes Fiskarlag

Foto: Kari Skeie / NRK

– Det er en trist dag for fiskermiljøet i Øksnes. Det er mange tanker som kverner rundt akkurat nå, sier leder Mikal Steffensen i Øksnes Fiskarlag til NRK.no.

Letemannskapet vil fortsette søket etter Arne Svein Bye fra Myre i Vesterålen så lenge været holder. Fiskeren er bror av den tidligere lederen i Norges Fiskarlag, som omkom på havet i ei tragisk ulykke i fjor.

– Bye er en person som er godt kjent i miljøet, både på Myre og på Stø, sier Steffensen.

Fortsatt har fiskerkollegene håp om at Bye blir funnet.

– Vi håper i det lengste, og krysser alt vi har. Leteaksjonen pågår fortsatt for fullt, og svært mange deltar, sier fiskarlagslederen.

Video Leter etter fisker

Leteaksjon

Strandsøk

Det har siden i går kveld vært søkt med kystvaktskip, Orion-fly og sivile båter. utenfor Stø i Øksnes kommune i Vesterålen etter mannen som nå er antatt omkommet.

Sjarken «Romero» ble funnet drivende utenfor Nyksund i Øksnes i går ettermiddag, men fiskeren var ikke om bord.

– Været kan ta seg opp i løpet av kvelden. Hva vi gjør videre må vi ta en beslutning om dersom været forverrer seg, forteller redningsleder Lars Nedrevåg.

Det er ikke gjort funn ombord i sjarken som gir svar på hvorfor fiskeren falt over bord.

Fire hundepatruljer fra Røde Kors startet ved 08-tiden strandsøk etter den antatt omkomne fiskeren. I tillegg fortsetter søket til havs.

Så langt har søket vært forgjeves og politiet antar at mannen er omkommet.

Strandsøk etter savnet fisker i Stø. 25. januar 2011

SØKER ETTER SAVNET FISKER: Mannskaper fra Røde Kors startet med strandsøk etter den savnede fiskeren fra Myre.

Foto: Kari Skeie / NRK

Søkte i natt

Søket fortsatte også gjennom natten ved hjelp av to fartøyer fra Kystvakten og en slepebåt som befinner seg i området.

– Letingen langs land er innstilt i natt, men vil bli gjenopptatt når det blir lyst ved åttetiden onsdag morgen, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Båten funnet tom

Aksjonen ble iverksatt ved 18-tiden tirsdag da pårørende på land ikke fikk kontakt med fiskeren. Båten ble funnet tom, drivende ved Anda fyr. Fiskeren om bord skal være utstyrt med en vanntett redningsdress.

Tirsdag kveld skal været i leteområdet ha vært nokså dårlig med liten kuling, men ved halv fire-tiden natt til onsdag hadde vinden løyet noe, ifølge Iversen.

Ingen åpenbar årsak

Lensmann i Øksnes, Johnny Holen, sier til VOL at folk fra Havarikommisjonen for transport var om bord i sjarken da den ankom Myre i natt.

– De har gjort undersøkelser og tatt bilder for å sikre spor og bevis. Så vidt oss kjent er det ikke gjort observasjoner av noen umiddelbar årsak til at fiskeren falt over bord, sier Holen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.