Hopp til innhold

– Et sjeldent og tragisk forlis

Et fatalt uhell med en kniv var årsaken til at fiskeren Oddmund Bye (76) omkom, viser rapporten til Statens havarikommisjon.

Sjarken Marit. Havarerte 23. sept 2011

Oddmund Bye var alene i båten da ulykka skjedde. Han ble meldt savnet i september i fjor, og ble funnet omkommet i båten vest for Myre noen dager senere.

Foto: Statens havarikommisjon

Oddmund Bye til høyre

Oddmund Bye (t.h.) var leder for Norges Fiskarlag i perioden 1994–2001. Her sammen med leder Olav Strand i Fiskebåtredernes Forbund.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Bye var alene i båten da ulykka skjedde. Han ble meldt savnet 25 september i fjor, og ble funnet omkommet samme dag.

Bye var leder for Norges Fiskarlag i perioden 1994–2001.

Havariinspektør Bjørn Brattfoss i Statens havarikommisjon anser det som en tragisk ulykke.

– Det var lite sjø og godt vær i området da ulykken skjedde. Vår konklusjon er at dette var et tragisk og svært sjeldent uhell, sier Brattfoss til NRK.no.

Fatalt kutt i låret

Fiskeren som var svært erfaren var alene om bord i sjarken da han forlot Myre kl. 0415 om morgenen fredag 23. september 2011. Det var rolige værforhold og kursen ble satt mot fiskefeltet «Klakken».

Havarikommisjonen antar at fisket ble igangsatt umiddelbart ved ankomst feltet på morgenen 23. september. Eieren av sjarken «Marit» travelt opptatt med å ta vare på fangsten. I forbindelse med håndtering av fangsten oppsto det en situasjon som medførte at eieren påførte seg selv et fatalt kutt i låret med kniven han benyttet under arbeidet.

Funnet inne i rorhuset

Familien snakket sist med Bye på torsdag. Da de ikke fant ham hjemme på søndag, og bilen fremdeles stod i båthavna, ble de bekymret og varslet Hovedredningssentralen, som iverksatte en søk- og redningsaksjon.

Et Sea King redningshelikopter, redningsskøytene «Knut Hoem» og «Skomvær III» og flere fiskebåter deltok i søket etter sjarken. Det var en redningsmann fra redningshelikopteret som firte seg ned og fant mannen om bord etter at helikopteret hadde lokalisert sjarken i 17.30-tida langt til havs.

Redningsmannen fant den savnede omkommet inne i rorhuset. To redningsskøyter ankom litt senere og tok «Marit» under slep og ankom Myre havn natt til mandag.

Da fartøyet ble funnet var motoren i gang og frikoblet. Mesanseilet var nede og rullet sammen og to av sjarkens fire juksemaskiner var klargjort for fiske og i aktivitet. Det befant seg en del torsk og sei om bord som var bløgget og noe var sløyd.

Avslutter arbeidet

Med bakgrunn i konklusjonen har Havarikommisjonen valgt å ikke gjennomføre ytterligere analyser av forholdene og fremmer heller ingen sikkerhetstilrådninger.

Havarikommisjonen mener det kan være nyttig for andre fiskere å lese rapporten.

Les hele Statens havarikommisjons rapport om fiskefartøyet Marit her