Hopp til innhold

Lokker lærere med tusenlapper

Evenes har innført et stipend som skal få nyutdannede lærere til kommunen. Men utdanningsforbundet er skeptisk til ordningen.

Lærerstipend

20.000 KR: Dette får du hvis du ansettes som ny lærer i Evenes.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Det er varslet stor rift om nye lærere om få år, når store deler lærerstaben i den norske skole går av med pensjon.

Steinar Sørensen

VI SKAL VÆRE I FORKANT: Det sier rådmann Steinar Sørensen om den påbegynnende lærermangelen i Norge.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Anna Haldorsen

MÅ GJØRE NOE MER: Lærer Anna Haldorsen (29) mener Evenes må gjøre noe mer for å skaffe seg lærere enn bare å lokke med stipend.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK
Lasse Olsen

FRISTET: Lærerstudent Lasse Olsen sier han er fristet til å søke lærerjobb i Evenes.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK
– Vi skal være i forkant, sier rådmann Steinar Sørensen i Evenes. Derfor har han og hans politikere innført ei stipendordning for å lokke nyutdannede lærere til kommunen.

20.000 kroner i stipend vil en nyutdannet lærer få hvis vedkommende velger seg Evenes.

Ikke fremmed for tanken


– Jeg er ikke fremmed for den tanken. Da får jeg betalt ned billånet mitt, sier lærerstudent Lasse Olsen ved Universitetet i Nordland.

Men ei slik stipendordning forplikter fra kommunens side, mener den yngste læreren ved Liland skole i Evenes, 29 år gamle Anna Haldorsen.

Krever mer

– Kommunen må legge forholdene til rette på annet vis. Ikke minst når det gjelder bolig og fritidstilbud, sier Anna Haldorsen.

Leder for pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Ida Sandholtbråten, sier forbundet hennes er skeptisk til en slik stipendordning.

Utdanningsforbundet er kritisk

– Fordi dette er veldig fristende tilbud for studenter som er i en vanskelig økonomisk situasjonen, og som lar seg lokke av den grunn. Evenes kommune må sørge for andre satsinger enn bare å lokke med et stipend, sier Sandholtbraaten.

Hun etterlyser andre ordninger innenforveiledning, etter- og videreutdanning, lønnsvilkår som ikke handler om med stipend under studietida.

– Dette kan resultere i at folk lar seg lokke til Evenes på feil grunnlag, sier Ida Sandholtbråten.