Hopp til innhold

Måtte lete i tre timer etter vogntoget

Den bulgarske sjåføren fulgte GPSen ukritisk og havnet langt til skogs. Dermed måtte bilbergerne lete i tre timer før de fant frem.

Vogntog ved Grønnåsvannet

På vei fra Bulgaria til industrifeltet i Glomfjord i Nordland gikk det meste galt for den fortvilte sjåføren fra Bulgaria. Han fulgte GPSen ukritisk.

Foto: Privat

På vei fra Bulgaria til industrifeltet i Glomfjord i Nordland gikk det meste galt for den fortvilte sjåføren.

Han kjørte seg fullstendig fast i en myr utenfor Halsa i Meløy kommune og måtte ringe etter hjelp. Dessverre for bulgareren er det ingen som leter etter et vogntog ute i myra. Dermed tok det lang tid før han fikk hjelp.

Hvorfor det gikk så galt? Sjåføren stolte blindt på GPSen.

Lette i tre timer

Det var bilberger Kolbjørn Midthun som måtte rykke ut å redde situasjonen.

– Sjåføren hadde ringt til eieren i Bulgaria og etter hvert fikk vi beskjed om at det var en bil som var savnet. Vi lette hele formiddagen, jeg tror det tok tre timer. Ingen drømte om at han var langt til skogs, sier redningsmannen fra Helgeland.

Det var når bulgareren skulle svinge av kystriksveien at problemene startet.

(artikkelen fortsetter under)

Vogntog ved Grønnåsvannet

Det var like før vogntog vippet over.

Foto: Tanja Midthun

Så ikke noe skilt

– Han forklarte at han ikke så noe skilt mot Glomfjord. GPSen ba han svinge til høyre, men på skiltet sto det bare Bodø, så han fortsatte. Ved neste avkjøring ropte GPSen at skulle svinge og da kjørte han halvannen kilometer ut på en skogsvei, forteller Midthun.

Sjåføren svingte ut til Åsvang mot skytebanen og nesten ned til Grønnåsvannet, og der ble han stående bom fast i myra.

Heldigvis er lokalbefolkningen på Halsa av det hjelpsomme slaget. Datteren til Midthun, serverte mat og kaffe til sjåføren mens han ventet.

Til slutt fikk de også løs bilen.

– Det er en drikkevannkilde der nede og jeg var redd han skulle lekke diesel. Han prøvde å jekke opp vogntoget, men da holdt det på å tippe. Vi fikk heldigvis løftet han ut av myra, så kan kunne kjøre ved egen hjelp kjøre ut på veien.

– Ikke uvanlig

Midthun forteller at det ikke er noe ukjent fenomen at utenlandske vogntogsjåfører roter det til på norske veier.

– Folk som ikke kan språket og som ikke ser noe skilt kan havne helt galt av sted. De har ingen holdepunkter og må ofte stole blindt på GPSen. Den er ikke bestandig helt oppdatert på små norske veier.

Vogntog ved Grønnåsvannet

Sjåføren svingte ut til Åsvang mot skytebanen og nesten ned til Grønnåsvannet, og der ble han stående bom fast i myra.

Foto: Tanja Midthun