NRK Meny
Normal

Fantastiske forhold for nordlys

Det iskalde, klare vinterværet har gitt knallforhold for nordlys i Nord-Norge denne uka.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRK Nordland har fått massevis av flotte nordlysbilder fra dere lesere denne uka. Og kanskje er det begynnelsen på det nye nordlysæraen forskere både i Norge og Sverige har varslet vi kan forvente ossi årene framover.

– Vi forventer økt solaktivitet, og da blir det også kraftigere nordlys; såpass at det blir synlig også i Sør-Norge, for eksempel i Oslo-området, hvor det har vært veldig lite nordlys de siste årene. De siste par årene har det vært lite aktivitet, men vi regner med at den vil ta seg opp igjen de neste 5-6 årene, kanskje med en absolutt topp om fem årsier doktorgradstipendiat Njål Guldbrandsen ved institutt for teknologi og fysikk ved Universitetet i Tromsø til NRK.no.

Det er godt nytt for de mange hobbyfotografene som tilbringer all fritid ute i friluft for å fange nordlyset gjennom kameralinsa. Kenneth Pettersen har hatt en fascinasjon for nordlyset siden han var barn, og var ute på Dverberg i Andøy og knipset bilder i 17 minusgrader.

– Et fantastisk skue. Det er en like fin dans hver gang. Det var ikke bare bare og få stjerneskudd der linsa peiket, men jeg fikk noen fulltreffere, sier andøyværingen, som denne uka har hatt gode dager.

Meteorsverm i tillegg

Natt til tirsdag var folk i Nord-Norge vitne til et av årets mest intense meteorsvermer. Under ideelle forhold var det mulig å se over 120 meteorer i timen under meteorsvermen Kvadrantidene. Også disse klarte Pettersen å få fotografert.

– Veldig artig, sier han.

Meteorsvermen Kvadrantidene i 2011
Foto: Kenneth Pettersen

Lite aktivitet

Også professor Ingrid Sandahl ved Institutt for Romfysikk i Kiruna tror på mer nordlys i årene som kommer.

– I gjennomsnitt går det elleve år mellom solaktivitetens maksimum, men nå har perioden med lav aktivitetet vært den lengste på over hundre år, sier Sandahl til SR Norrbotten.

Været i helga

Ifølge yr.no ser det ikke ut som om nordlysforholdene blir perfekte nå i helga.

Snøen skal nemlig lave ned over store deler av landet både lørdag og søndag. Så kanskje blir det en skitur istedet?

Eldbjørgdag

Den 7. januar er nemlig Eldbjørgdag, som også kalles ildbergingsdag. Denne dagen skulle man ofre til og drikke for åreilden i hjemmet, for å sikre seg at ilden var en venn. Litt smisking med flammene, med andre ord. Hensikten var at ilden skulle varme folk, fe og bolig, uten at det skulle være fare for brann som kunne skade.

Opprinnelig skal dette ha vært en hedensk feiring, men merket på primstaven er et kors, ettersom dette også er minnedag for hertug Knut, Danmarks nasjonalhelgen, som ble drept 7. januar i 1131.